Oorlogsslachtoffers met twee minuten stilte herdacht

Oorlogsslachtoffers met twee minuten stilte herdacht ANP

In heel Nederland zijn mensen twee minuten stil geweest om burgers en militairen te herdenken die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties om het leven zijn gekomen.

In het bijzijn van duizenden mensen is op de Dam in Amsterdam de Nationale Herdenking. Op beelden is te zien dat het erg vol is op de Dam. Na twee coronajaren is het publiek bij de Nationale Herdenking weer welkom.

In de Nieuwe Kerk sprak historicus en presentator Hans Goedkoop de 4 mei-voordracht uit. Aansluitend legden koning Willem-Alexander en koningin Máxima namens de Nederlandse bevolking een krans bij het Nationaal Monument. Een militaire trompettist blies de Taptoe, waarna om 20.00 uur twee minuten stilte volgden.

Kranslegging

Na het Wilhelmus vertelde de 19-jarige Tieme de Laat over zijn overgrootvader, badmeester Henk van der Pas, die in de oorlog eten en medicijnen naar binnensmokkelde in het concentratiekamp Vught, terwijl hij briefjes van gevangenen mee naar buiten nam. „Briefcontact met buiten liet hen zich weer een beetje mens voelen”, aldus De Laat, die liet weten dat hij zijn overgrootvader erg bewondert.

Na een kranslegging namens de eerste generatie oorlogsgetroffenen was het woord aan burgemeester Femke Halsema. De burgemeester van Amsterdam houdt deze toespraak om de drie jaar, in de tussenliggende jaren worden er andere sprekers uitgenodigd. Vorig jaar was de eer aan André van Duin.

Waalsdorpervlakte

Na de plechtigheden en toespraken werden kransen gelegd, onder meer door premier Mark Rutte en de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer. Daarna liep de Dam geleidelijk leeg.

Ook de herdenking op de voormalige fusilladeplaats Waalsdorpervlakte in de duinen van Wassenaar verliep rustig. Mensen liepen in een stoet langs het monument en de Bourdonklok werd geluid. De klok zweeg om 20.00 uur.

Nieuws

menu