Ook weer vakantie mogelijk naar Luxemburg, Polen en Tsjechië

Ook weer vakantie mogelijk naar Luxemburg, Polen en Tsjechië ANP

Nederlanders kunnen met ingang van donderdag weer op vakantie naar Duitsland, Luxemburg, Polen, Tsjechië en Slowakije. Het reisadvies voor deze landen gaat dan van oranje naar geel omdat de coronacijfers dalen, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het reisadvies voor Noorwegen blijft op oranje staan vanwege de strenge inreisbeperkingen, maar mensen die terugkomen uit het land hoeven niet meer quarantaine.

Dinsdag werd al duidelijk dat ook Duitsland, Italië en Oostenrijk weer code geel krijgen. Dat betekent dat niet-noodzakelijke reizen weer zijn toegestaan, dat na terugkeer geen coronatest nodig is en mensen ook niet in quarantaine hoeven. Wel adviseert het ministerie om de situatie tijdens de vakantie goed in de gaten te houden, omdat het reisadvies ook weer kan veranderen naar oranje. Ook kunnen in 'gele' landen ook nog coronabeperkingen gelden, die per land of regio kunnen verschillen.

Vanaf 15 juni laat Marokko weer reizigers toe uit Nederland als zij in het bezit zijn van een negatieve PCR-testuitslag, die bij binnenkomst in Marokko niet ouder mag zijn dan 48 uur. Een vaccinatiebewijs of het gele vaccinatieboekje van de GGD zal niet voldoende zijn, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. De kleurcode voor Marokko is oranje en een klein deel rood. In een toelichting zegt een woordvoerder van het ministerie dat Marokko wel een hoogrisicoland blijft. "Ga er niet heen voor vakantie, maar alleen voor noodzakelijke reizen", zegt hij. Voor mensen die uit Marokko terugkeren naar Nederland blijft gelden dat ze in quarantaine moeten. Wanneer de kleurcode van Marokko geel wordt, is onbekend.

De meeste landen in de wereld staan nog op oranje. De Caribische eilanden Saba en Sint-Eustatius staan als enige op groen. Code geel geldt nu onder meer voor Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint-Maarten, Finland, Malta, Portugal, Griekse eilanden, Ierland en IJsland.

Nieuws

menu