Ook sportscholen en kappers mogen deuren weer openen. Deze versoepelingen worden waarschijnlijk vrijdag aangekondigd

Straatbeeld. ANP

Behalve het hoger onderwijs, het mbo, kappers en winkels mogen ook de sportscholen weer open. Voor winkels gelden de openingstijden tussen 5 uur ’s morgens en 5 uur ’s middags. Aan sport zitten geen beperkingen meer.

Dat is de uitkomst van het overleg tussen de meest betrokken ministers in het Catshuis. Daar is het advies besproken van het Outbreak management Team (OMT). Dat adviseerde ruimte te bieden aan het hoger onderwijs om weer fysiek les te geven, en winkelen op afspraak mogelijk te maken en ook contactberoepen weer toe te staan aan de slag te gaan. Sport wordt binnen en buiten weer mogelijk, zowel voor de jeugd als voor volwassenen. Er mag nog steeds geen publiek aanwezig zijn.

OMT

Het kabinet zal niet veel afwijken van het OMT-advies, meldt een betrokkene. De horeca en de cultuursector blijven voorlopig nog gesloten. Vrijdag neemt het kabinet een definitief besluit.

Druk in ziekenhuizen

Woensdag liet minister Kuipers (Volksgezondheid) doorschemeren dat er geen al te drieste versoepelingen in het verschiet liggen. Het aantal besmettingen is immers op recordhoogte en hij zei te verwachtte dat dit ook zal leiden tot grotere drukte in de ziekenhuizen. De druk vanuit de maatschappij om sectoren zoals de detailhandel te heropenen, is intussen enorm toegenomen.

Op 19 december gooide het toen nog demissionaire kabinet het land uit voorzorg op slot, vanwege de opkomst van de omicronvariant, die zich veel sneller verspreidt. Sindsdien zijn niet-essentiële winkels en de horeca dicht. Thuis mogen maximaal twee gasten per dag worden ontvangen en buiten geldt een groepsmaximum van twee personen. Het primair en voortgezet onderwijs mocht na een verlengde kerstvakantie maandag wel weer open.

Omikron

De lockdown was bedoeld om ’tijd te kopen’ voor de boostercampagne - een extra prik bovenop de bestaande immuniteit lijkt wél te werken tegen de verspreiding van omikron. De opkomst is echter tegengevallen. Nog niet de helft van de mensen die volledig gevaccineerd waren, hebben ook de booster gehaald, of een afspraak daarvoor gehaald.

Donderdagmiddag worden de burgemeesters via een videoverbinding bijgepraat in het Veiligheidsberaad. Vrijdagavond om zeven uur is vervolgens de persconferentie van Rutte en Kuipers, diens eerste in zijn functie als minister.

Nieuws

menu