Ongeveer even druk in noodopvanglocatie Zoutkamp als zondag

Ongeveer even druk in noodopvanglocatie Zoutkamp als zondag ANP

In de noodopvanglocatie voor asielzoekers nabij het Groningse Zoutkamp verblijven maandagavond 470 mensen, zegt een woordvoerster van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dat zijn er iets meer dan de 450 die zondag in de locatie verbleven. Er is uiteindelijk plek voor maximaal 700 asielzoekers.

Dinsdagochtend rond 09.00 uur vertrekt de eerste bus met asielzoekers weer terug naar Ter Apel vanuit de locatie, die op een terrein van Defensie in de Marnewaard is. Daar zullen zo'n 40 mensen in zitten. De rest van de dag zullen meer bussen vertrekken. "De komende tijd wordt dit een pendeldienst", aldus de zegsvrouw van het COA.

Zaterdag werden de eerste asielzoekers vanuit Ter Apel per bus naar de tijdelijke 'wachtkamer' bij Zoutkamp overgebracht. Dat is een rit van ongeveer 100 kilometer van het zuidoosten naar het noordwesten van de provincie Groningen. "Mensen komen vermoeid aan en kunnen in Zoutkamp op adem komen", zegt de woordvoerster.

Nummer om opgeroepen te worden

Zoutkamp biedt een paar dagen opvang totdat Ter Apel plek heeft om de asielaanvraag te registreren. Asielzoekers die zich voor het eerst in Ter Apel melden krijgen een nummer. Daarmee kunnen ze worden opgeroepen. Vervolgens gaan ze naar Zoutkamp. Het duurt maximaal zeven dagen voordat de asielzoekers per bus vanuit Zoutkamp weer terug worden gebracht naar Ter Apel voor registratie van hun asielaanvraag. Daarna gaan ze naar opvanglocaties in andere delen van het land.

Deze aanpak moet voorkomen dat mensen weer buiten voor de poorten van het aanmeldcentrum gaan slapen, zoals de afgelopen tijd vaak gebeurde. Sinds zaterdag 12.00 uur geldt een noodverordening rond het aanmeldcentrum in Ter Apel. Asielzoekers die nog niet geregistreerd zijn, mogen zich in principe niet rond het centrum begeven. Het verbod geldt niet voor mensen die al wel staan geregistreerd of mensen die een afspraak hebben om zich te laten registreren.

De tekst van de verordening werd zaterdagavond nog wel aangepast, waardoor ook asielzoekers die voor het eerst aankomen in Ter Apel voor een asielaanvraag en geen afspraak hebben, alsnog welkom zijn bij het aanmeldcentrum.

Nieuws

menu