Ongeloof en verbijstering over cocaïnewasserij in Nijeveen: 'It komt my raar foar dat hy in haadpersoan is yn sa'n saak'

Grootste cokewasserij ooit ontdekt in Nijeveen. Video: Jeroen Kelderman & Sander Dekker

Een groot drugslaboratorium in het rustige buitengebied van Drenthe. De buurt reageert vol ongeloof en verbijstering op de vondst van de grootste Nederlandse cocaïnewasserij ooit in een manege in Nijeveen en de aanhouding van de eigenaar, een gevierd paardenman.

Mensen in de omgeving zeggen nooit iets gemerkt te hebben. Mensen die dagelijks op het erf kwamen zijn met stomheid geslagen.

Ook in de Friese paardenwereld is met verwondering gereageerd op de aanhouding van de manege-eigenaar. Het gaat om een bekende speler in de Friese paardenwereld. Zijn training- en handelsstal is een veelzijdig bedrijf en levert al jaren succesvolle rijpaarden, tuigpaarden en Friese paarden. De fokker was samen met zijn voormalige echtgenoot jarenlang vaste deelnemers op concoursen, keuringen en wedstrijden.

In december is het paar gescheiden, de vrouw van de manegehouder heeft inmiddels een eigen trainingsstal opgericht in Vledder. Ze is aangeslagen door het nieuws over de zaak waarin haar ex-man verdachte is. Ze laat desgevraagd weten geen zaken meer met hem te doen. Verder wil ze niet reageren.

Opvallende verschijning

De manege-eigenaar is een excentrieke figuur en opvallende verschijning. Langs de piste of de ring viel hij direct op met altijd een hoedje op en steevast een shagje in de mondhoek. Hij staat bekend om zijn uitgesproken mening, die hij niet onder stoelen of banken steekt.

In 2017 stond de Drentse paardenman vol in de schijnwerpers bij de Friese hengstenkeuring in Leeuwarden. Hij en zijn ex-vrouw werden uitgeroepen tot Fokker van het Jaar door het Koninklijk Friesch Paarden Stamboek (KFPS). Toenmalig voorzitter Bert Wassenaar overhandigde de glunderende paardenfokker de prijs midden in de piste van een volgepakt WTC Expo.

Het KFPS stelt elk jaar een lijst samen van topfokkers aan de hand van een uitgekiende puntentelling over alle fokresultaten. Het Drentse echtpaar presteerde dat jaar zowel in de sport als in de fokkerij uitzonderlijk met hun Friese paarden.

‘Geen meesterbrein die drugshandel zelfstandig op poten heeft gezet’

Meerdere paardencollega’s zien in de Drent geen meesterbrein die de drugshandel zelfstandig op poten heeft gezet, maar eerder iemand die erin verstrikt is geraakt en faciliteerde.

,,It komt my raar foar dat hy in haadpersoan is yn sa’n saak. Unwerklik”, zegt Ids Hellinga, directeur van het KFPS. ,,It binne minsken dy’t altyd mei hert en siel mei de hynders dwaande binne. Se stekke der in soad tiid yn, der binne net in soad minsken mei sa’n drive.” Hij was meer met de tuigers in de weer, zij met de Friezen. ,,Sy wie de hynstefrou, de driuwende kracht.” De paardenman was niet betrokken bij de organisatie van het KFPS. Hij zat niet in commissies en raden.

Bij de inval in de stal afgelopen weekend zijn paarden in beslag genomen. Onduidelijk is of het om eigen paarden gaat of dat er ook pensionpaarden bij zijn van mensen die hun dier bij de stal in training of gestald hadden.

Buitengebied van Nijeveen

De wasserij werd ontdekt in het buitengebied van het Nijeveen. Grote woningen met nog veel grotere landerijen eromheen. Lange oprijlanen met bebossing. Het lijkt de ideale schuilplek voor de grootste cocaïnewasserij die ooit in Nederland is ontmanteld.

„Ik wandel hier dagelijks rond. Dan kom je echt niemand tegen”, zegt Mendelt Houtman uit het dorp. „De prachtige natuur vormt de dekmantel.”

De vondst is het gesprek van de dag in Nijeveen. Honderden kilo’s harddrugs rolden mogelijk dagelijks van de band in het achterste gedeelte van de manege, maar nimmer werd er een verdachte vrachtwagen of een busje gespot. Zelfs zij die op het erf kwamen of er goed zicht op hadden, namen vol ongeloof kennis van het nieuws.

92-jarige moeder

Velen willen niet met hun naam in de krant, of hebben geen behoefte om te praten met media. De aandacht van de buurt richt zich voornamelijk op de 92-jarige moeder van de eigenaar (64), met wie hij samen in het huis woonde.

Zij is niet opgepakt, hij wel. De oudere dame heeft de woning in Nijeveen voorlopig achter zich gelaten. „Dat ze het op haar leeftijd nog moet meemaken”, verzucht een buurvrouw. „Ze is er kapot van, maar is nu in goede handen. Meer wil ik er niet over zeggen. Het is voor haar al erg genoeg”, zegt een buurman die contact met haar heeft gehad.

De 64-jarige eigenaar is paardentrainer en -fokker. Hij sprak openlijk over het bedrijfje dat in de verhuurde schuur oude computers zou opvijzelen.

Nieuws

menu