Ondernemersorganisaties positief over uitbreiding coronasteun

Ondernemersorganisaties positief over uitbreiding coronasteun ANP

Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland verwelkomen de verruiming van het steunpakket van de overheid voor ondernemers. Het kabinet maakte eerder op vrijdag bekend dat diverse regelingen worden uitgebreid. De organisaties zeggen dat de eerste berichten positief klinken, maar waarschuwt ook dat de uitbreiding in de praktijk nooit alle kosten van ondernemers dekt.

Ook zegt VNO-NCW dat de uitbreiding wel "erg laat" komt, nu ondernemers al maanden gesloten zijn, schulden hebben en moeten interen op hun eigen vermogen. Daar moeten ook oplossingen voor komen, vinden de organisaties.

Winkeliersvereniging INretail laat weten dat het "veel beter zou zijn als regelingen zoals de tegemoetkoming voor de vaste lasten (TVL) met terugwerkende kracht tot 100 procent worden aangevuld", aldus een woordvoerder. Nu is dat alleen voor de TONK-regeling zo, het budget voor mensen die hun noodzakelijke rekeningen door de coronacrisis niet kunnen betalen. INretail wil dat de overheid zo snel mogelijk toegekende vergoedingen op de rekening van de ondernemer stort.

Het kabinet trekt het tweede kwartaal van dit jaar in totaal 730 miljoen euro extra uit voor de uitbreiding van de steun voor ondernemers. Zo gaat de TVL-regeling omhoog van 85 procent naar 100 procent. Daar had VNO-NCW al om gevraagd. Het budget voor de TONK wordt verdubbeld.

Van het pakket is ook een deel van het geld bestemd voor de maakbedrijven, zoals de autobranche, de luchtvaart en maritieme sectoren. Deze krijgen 150 miljoen euro voor onderzoek en ontwikkeling. Dat geld moet vooral middelgrote tot kleine maakbedrijven helpen, denkt het kabinet.

Nieuws

menu