Onafhankelijke deskundigen, onder wie voorganger van Van Dissel bij RIVM, zijn stellig in rapport: mondkapjes fundamenteel bij bestrijding corona

In Groningen hoef je geen mondkapje te dragen. Foto: ANP

Red Team Covid-19 Nederland, een onafhankelijke groep experts die zich richt op preventie en bestrijding van het coronavirus in ons land, bepleit in een rapport het dragen van mondkapjes. De maskertjes verdienen op basis van de huidige kennis over het virus en de verspreiding ervan ‘een fundamentele plek in de preventiemix’, is het betoog van het team.

De groep deskundigen, die zich op 2 augustus bij premier Rutte en minister De Jonge aanboden als ‘een in een crisis gebruikelijke en aanbevolen ‘georganiseerde constructieve tegenspraak’, schrijft dat er nog maar twee weken de tijd is om additionele maatregelen te nemen.

Het team, waarin onder anderen Roel Coutinho - epidemioloog en voorganger van RIVM-voorman Jaap van Dissel zit - trekt die conclusie op basis van het stijgend aantal besmettingen en ziekenhuisopnamen, stelt het team.

‘Significant korter’

In grote steden zou de resterende tijd zelfs ‘significant korter’ kunnen zijn. ,,Nederland is één van de laatste landen in Europa (en daarbuiten) waar het gebruik van mondneusmaskers buiten de gezondheidszorg nog niet is opgenomen in de basis maatregelen’‘, klinkt het.

In de zoektocht van het kabinet en het Outbreak Management Team naar ‘zekerheid’ noemt het Red Team het ‘paradoxaal’ dat de mondkapjes als effectieve en goedkope maatregel een heet hangijzer blijven.

Nieuws

menu