Omstreden voermaatregel voor boeren gaat van tafel

Minister Carola Schouten van Landbouw schrapt de omstreden voermaatregel voor boeren. FOTO ANP

Minister Carola Schouten van Landbouw trekt de omstreden voermaatregel voor boeren in. Dat bevestigen meerdere bronnen aan het AD. Volgens het ministerie levert de maatregel bij nader inzien te weinig stikstofruimte op.

Boeren worden dus niet verplicht vanaf 1 september minder eiwitten te voeren aan hun vee. De voermaatregel verenigde de boeren opnieuw in hun protesten tegen de stikstofaanpak van het ministerie van Landbouw. Boeren zeiden te vrezen voor de gezondheid van hun dieren door de maatregel. De afgelopen dagen bleek al dat de maatregel mogelijk aangepast werd omdat er minder eiwitten in het ruwvoer (gras) zaten.

Een Haagse bron bevestigt dat de voermaatregel van tafel gaat. Volgens de bron is dit niet te danken aan de protesten van de boeren. De maatregel wordt voorlopig geschrapt, omdat uit nieuwe berekeningen blijkt dat de maatregel nauwelijks stikstofruimte oplevert. Die berekeningen waren er eerder jaar nog niet, toen Schouten het plan bekendmaakte. Later vandaag stuurt de minister een brief over de kwestie naar de Tweede Kamer.

Probleem

Dat de voermaatregel nu wordt geschrapt, levert het kabinet een nieuw probleem op. Door de maatregel zou de stikstofuitstoot omlaag gaan, waardoor meer bouwprojecten dit jaar doorgang konden vinden. Maar nu moet het kabinet op zoek naar andere manieren om de stikstofuitstoot te verlagen.

Kort geding

Onder boeren gaat inmiddels een filmpje rond waarin een bestuurder Agractie onomwonden zegt dat het ministerie de ‘voermaatregel van tafel aan het afhalen is’. Dit tot grote blijdschap van de actiegroep die zich samen met anderen al maandenlang verzet tegen de voermaatregel.

Donderdag zou er nog een kort geding plaatsvinden van de Stichting Stikstofclaim tegen het ministerie van Landbouw om de voermaatregel van tafel te halen. John Spithoven, voorzitter van Stikstofclaim, laat weten dat hij ook gehoord heeft over de op handen zijnde Kamerbrief. ,,Het gonst van de geruchten.’’ Totdat zekerheid is over de inhoud van de Kamerbrief houdt Spithoven het kort geding op de agenda.

Nieuws

menu