OPCWat? Vijf vragen over de OPCW

Rusland wordt verdacht van een poging het wifinetwerk te hacken van de OPCW. Wat doet deze organisatie eigenlijk?

Wat is de OPCW?

De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (Engelse afkorting OPCW) werd in 1997 opgericht. Het belangrijkste doel is om chemische wapens waar ook ter wereld te vernietigen en te voorkomen dat die ooit nog gebruikt worden. De OPCW werkt nauw samen met de Verenigde Naties.

Wie zijn lid van de OPCW?

Op Egypte, Israël, Noord-Korea en Zuid-Soedan na zijn alle VN-lidstaten aangesloten bij de OPCW.

Waar is het hoofdkantoor van de OPCW gevestigd?

In 1998 opende koningin Beatrix het OPCW-hoofdkantoor aan de Johan de Wittlaan in Den Haag.

Waardoor is de OPCW bekend geworden?

In 2013 werd de Nobelprijs voor de Vrede toegekend aan de OPCW omdat ‘de organisatie het gebruik van chemische wapens naar internationaal recht tot een taboe heeft gemaakt’. Huidig staatssecretaris Sigrid Kaag gaf van oktober 2013 tot september 2014 leiding aan de ontwapeningsmissie van OPCW en VN die leidde tot de vernietiging van chemische wapens in Syrië.

Wat zocht Rusland op de computers van de OPCW?

Op de computers van de aangehouden hackers werd informatie aangetroffen over laboratoriumonderzoek naar de zaak-Skripal en gifgasaanvallen in Syrië. De OPCW heeft de afgelopen tijd onder meer onderzoeken uitgevoerd naar gifgasaanvallen door het Syrische regime, dat door Moskou wordt gesteund. Ook deed de OPCW onderzoek naar de aanslag op de Russische dubbelspion Sergej Skripal, die in maart werd vergiftigd met het zenuwgas novitsjok.

Nieuws

menu