OMT-advies: vier kerst en jaarwisseling met maximaal zes gasten en alleen met mensen uit de eigen regio

Foto: ANP

Het Outbreak Management Team (OMT) denkt dat mensen de feestdagen in huiselijke kring moeten vieren, met een beperking van het aantal gasten per dag tot bijvoorbeeld zes. Ook hebben de experts een voorkeur om mensen alleen regionaal samen te laten komen. Dat staat in het vannacht gepubliceerde nieuwste kabinetsadvies.

Daarbij kan volgens het OMT nooit teveel gezegd worden dat de coronaregels in acht genomen moeten worden, en in het bijzonder bij kwetsbaren en ouderen. Ook kunnen - bij een gepland bezoek aan ouderen/kwetsbaren - aanvullende maatregelen geadviseerd worden.

Zo is het een optie mensen bijvoorbeeld op te leggen om in de tien dagen voorafgaand aan de feestdagen en het geplande bezoek zich wat betreft bezoek en contacten met anderen al te beperken. Daarmee worden de risico’s later richting kwetsbare mensen zo veel als mogelijk verkleind.

Risico

,,Het OMT wil benadrukken dat het versoepelen van maatregelen rond de feestdagen een risico op nieuwe besmettingen met zich meebrengt. ,,Hoe meer mensen samenkomen, hoe hoger het risico op overdracht en opleving van de epidemie. Een besluit over al dan niet tijdelijke afschaling van maatregelen tijdens de feestdagen blijft daarom een politieke afweging."

Het risico van versoepelingen zou daarbij nadrukkelijk benoemd moeten worden door premier Rutte en minister De Jonge, luidt het advies dat afgelopen maandag is afgegeven aan het kabinet en vannacht werd gepubliceerd. Uiteraard geldt sowieso ook met de feestdagen dat je bij klachten thuisblijft, in dat geval geen bezoek ontvangt en je laat testen op corona.

Het kabinet heeft nog geen besluit genomen over de maatregelen met kerst en oud en nieuw. Dat zal op 8 december gebeuren en worden aangekondigd, zeiden Rutte en De Jonge gisteravond.  

Nieuws

menu