OM door hersenletsel geen eerlijk proces mogelijk voor Ruinerwold-vader Van D.: 'Klap voor vier oudste kinderen'

OM wil vervolging hoofdverdachte Ruinerwold stoppen ANP

De 68-jarige Gerrit-Jan van D. uit Ruinerwold kan niet strafrechtelijk worden vervolgd voor vrijheidsberoving van zijn negen kinderen, mishandeling en seksueel misbruik. Door zijn hersenletsel kan hij geen eerlijk proces krijgen. Dat vindt het Openbaar Ministerie.

Van D. heeft hersenletsel opgelopen als gevolg van een herseninfarct, waardoor hij niet of nauwelijks kan spreken. Volgens het OM zal, als de rechtbank meegaat in het verzoek om de strafzaak te stoppen, een klap zijn voor met name de vier oudste kinderen. ,,Ze vreselijke geheimen met zich meegedragen’, zegt de officier.

In gesprekken met de officieren hebben ze aangegeven dat zij het zeer belangrijk vinden dat Van D. wordt vervolgd. Niet per se om hem te straffen, maar om te erkennen dat hen veel leed is aangedaan

Ruinerwold-vader moet vrijkomen

Tot een vervolging gaat het niet komen, zegt de officier. Het recht van Van D. zal worden geschonden bij een vervolging. Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, komt de Ruinerwold-vader vrij. Hij kan weer terug naar zijn vijf jongste kinderen, die hem willen verzorgen en opvangen. Uit de verklaring van de oudere broers en zus blijkt dat zij zich daar veel zorgen over maken. ,,Volgens hen heeft hun vader nog steeds veel invloed.”

De officier denkt daar anders over: ,,De kinderen hebben keuzevrijheid gehad, zijn ingeschreven in de burgerlijke stand. Dat de vijf jongere kinderen weer met Van D. in afzondering zullen gaan leven, is een keuze die zij als inmiddels volwassenen gewoon hebben. Ze hebben de samenleving leren kennen en mogen hun eigen afwegingen maken. Vrijheden die elke Nederland heeft.”

Volgens het Europese verdrag voor de Rechten van de Mest heeft elke verdachte recht op een eerlijk proces. Volgens de officier van justitie is dat in het geval van Van D. niet mogelijk. Van D. is niet effectief in staat om te participeren in zijn zaak en zich te verdedigen. Op basis van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens kan Van D. volgens het Openbaar Ministerie niet vervolgd worden.

Nieuws

menu