OM krijgt zaak dubbele moord Delfgauw niet rond, vraagt vrijspraak

OM krijgt zaak dubbele moord Delfgauw niet rond, vraagt vrijspraak

OM krijgt zaak dubbele moord Delfgauw niet rond, vraagt vrijspraak ANP

De inmiddels al zeven jaar lopende zaak over de moord op twee Colombiaanse mannen is niet rond te krijgen. Frustrerend, geeft de officier van justitie direct toe, maar het is niet gelukt te achterhalen wie verantwoordelijk is voor de dood van de mannen. Hun lichamen werden in stukken gehakt en verpakt in vuilniszakken teruggevonden in een sloot bij Delfgauw. De reden voor de liquidaties zou een mislukte drugsdeal zijn.

De 40-jarige Colombiaan Juan R. P. zat een tijd vast voor de moord, maar het Openbaar Ministerie is niet overtuigd van zijn schuld. Zelf heeft hij verklaard dat hij weliswaar betrokken was bij de drugsdeal, maar niet wist van de moorden. "Ik kan zijn verklaring absoluut niet als onzinnig terzijde schuiven", zei de officier van justitie vrijdag in de rechtbank in Den Haag. Hij vraagt daarom vrijspraak voor de moord.

Voor zijn betrokkenheid bij de drugsdeal, er moest een partij geleverd worden aan Australië, eist hij een straf die even lang is als de tijd die R. P. in voorarrest zat: 184 dagen. "En daarmee is wat mij betreft de kous af."

Tussenpersoon

Een mogelijk scenario is dat R. P. fungeerde als tussenpersoon, tussen een aantal Australiërs die drugs hadden besteld en daar een half miljoen euro voor hadden betaald en een groep Colombianen die zou leveren maar dat niet deed. Beide partijen zouden in Nederland hebben afgesproken om de mislukte transactie opgehelderd te krijgen. En daarvan is dus niet duidelijk of R. P. iets met de moorden te maken heeft, of dat hij zelf aan de dood ontsnapt is.

R. P. was vrijdag niet aanwezig bij de behandeling van zijn zaak. Hij woont in Spanje. Vanwege de reisbeperkingen rond het coronavirus was het voor hem niet mogelijk hier te zijn, vertelde zijn advocaat.

Uitspraak

De langlopende zaak zou eigenlijk in 2018 al inhoudelijk behandeld worden, maar het Openbaar Ministerie heeft nog een ultieme poging gedaan om de zaak alsnog rond te krijgen. Vergeefs dus.

De rechtbank doet 6 november uitspraak.