OM kijkt naar consequenties voor avondklokboetes

OM kijkt naar consequenties voor avondklokboetes

OM kijkt naar consequenties voor avondklokboetes ANP

Het Openbaar Ministerie bekijkt wat de consequenties zijn voor de avondklokboetes nu de voorzieningenrechter van de rechtbank in Den Haag heeft bepaald om de avondklok per direct op te heffen. Dat zegt een woordvoerster van het parket-generaal van het OM.

"Het OM bestudeert de uitspraak en kijkt of en welke consequenties deze heeft voor de al opgelegde boetes aan overtreders van de avondklok", reageert de woordvoerster van het OM. "Dit geldt overigens niet voor de relschoppers. Zij moeten zich gewoon voor de rechter verantwoorden", voegt ze eraan toe. "Verder volgen ook wij de ontwikkelingen vandaag op de voet."

De politie heeft tot eind vorige week bijna 26.000 boetes uitgedeeld aan mensen die tijdens de avondklok zonder goede reden op straat waren. Afgelopen week schreef de politie 7383 boetes uit. Het is vooralsnog onbekend wat hiermee gebeurt. Advocaat Michael Ruperti vindt dat de opgelegde boetes nu onrechtmatig zijn geworden en vraagt minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) de boetes kwijt te schelden.

De avondklok houdt in dat mensen zich tussen 21.00 uur en 04.30 uur niet op straat mogen vertonen, tenzij ze daar een aantoonbaar goede reden voor hebben.