OM blijft achter beslissing staan Akwasi niet te vervolgen

OM blijft achter beslissing staan Akwasi niet te vervolgen ANP

Het Openbaar Ministerie blijft achter het besluit staan om rapper Akwasi vooralsnog niet te vervolgen voor zijn uitspraak over Zwarte Piet tijdens de Black Lives Matter-demonstratie op 1 juni op de Dam in Amsterdam. Het OM meldde dit zondag in reactie op de commotie die is ontstaan over het besluit de zaak voorwaardelijk te seponeren én over de officier van justitie die deze beslissing mede heeft genomen en tekende.

Dit weekend ontstond ophef over een bericht in De Telegraaf dat officier van justitie Jacobien Vreekamp bestuursvoorzitter is geweest van het Meldpunt Discriminatie regio Amsterdam. In dat meldpunt werkte zij samen met activist Mitchell Esajas van Kick Out Zwarte Piet (KOZP). PVV-voorman Geert Wilders twitterde naar aanleiding van het bericht dat Nederland een corrupt land is geworden. "Dit stinkt gigantisch", aldus de PVV-leider. Ook Forum voor Democratie-Kamerlid Theo Hiddema reageerde kritisch.

Het OM Amsterdam wijst erop dat Vreekamp de functie van bestuursvoorzitter van het meldpunt gedurende twee termijnen van drie jaar heeft vervuld. "Afgelopen juli heeft Vreekamp afscheid genomen van het bestuur omdat haar tweede termijn erop zat. Sindsdien is zij dus niet meer aan het meldpunt verbonden."

De leiding van parket Amsterdam was op de hoogte van deze nevenfunctie van Vreekamp. Om ervoor te zorgen dat het Openbaar Ministerie middenin de samenleving kan functioneren, worden officieren van justitie gestimuleerd nevenfuncties te bekleden. "Juist vanwege haar betrokkenheid bij het onderwerp discriminatie lag een nevenfunctie op dit terrein voor de hand. De hoofdofficier is van mening dat er bij de uitoefening van deze bestuursfunctie geen sprake is geweest van conflicterende belangen."

Nieuws

menu