Noodrechtspecialist Wierenga van de Rijksuniversiteit Groningen legt uit hoe het zit met de uitspraak van de rechter over de avondklok

Noodrechtspecialist Adriaan Wierenga uit Groningen zag een maand geleden al: de procedure rond de avondklok deugt niet. In deze video geeft hij uitleg.

Wierenga was dinsdag niet verbaasd dat de rechter de avondklok afschoot in de door Viruswaarheid aangespannen procedure. Op 22 januari wees de noodrechtspecialist van de Rijksuniversiteit Groningen er in een artikel al op dat het kabinet niet de juiste stappen heeft bewandeld bij het voor het eerst sinds 1945 van zolder halen van een staatsnoodrechtelijke bepaling.

Bevestiging, geen glorie

,,De uitspraak is voor mij niet een moment van glorie, maar wel een bevestiging van mijn standpunt dat dit niet klopte”, zegt Wierenga. Hij constateerde dat het kabinet bij de invoering van de avondklok voor de meest spoedeisende procedure heeft gekozen en zelfs geen advies vroeg aan de Raad van State, maar vervolgens wel drie dagen uittrok om een meerderheid in de Tweede Kamer achter de avondklok te krijgen.

,,Het is het een of het ander”, zegt Wierenga. ,,Of je gaat écht voor een spoedprocedure en je laat de verordening direct ingaan óf je kiest voor een meer democratische route. Dat het kabinet hier kiest voor het een, maar daar niet naar handelt, is exact waar de rechter nu over valt.”

Juridisch gezien is Wierenga blij met de uitpsraak. ,,Het laat zien dat het systeem functioneert. Zo hoort het”, zegt Wierenga.

Nieuws

menu