Nieuwe maatregelen van het kabinet tegen verspreiding coronavirus

Nieuwe maatregelen van het kabinet tegen verspreiding coronavirus ANP

Premier Mark Rutte heeft tijdens de persconferentie een reeks nieuwe maatregelen aangekondigd in de strijd tegen het coronavirus. Op rijksoverheid.nl werd kort daarna een lijst maatregelen gepubliceerd. Dit zijn de belangrijkste:

Groepen:

- Thuis mogen maximaal twee personen per dag worden ontvangen.

- Binnen en buiten bestaat een groep uit maximaal 2 personen van verschillende huishoudens.

- Bij huwelijksvoltrekkingen geldt een maximum van 20 personen.

Het dagelijks leven:

- Blijf zoveel mogelijk thuis, ook tijdens feestdagen.

- Vermijd niet-noodzakelijke reizen.

- Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan.

- Draag vanaf 13 jaar een mondkapje in de publieke binnenruimtes en in het OV.

- Alle publieke locaties moeten sluiten. Daaronder vallen theaters, musea, bioscopen, bibliotheken, zwembaden, sauna’s, pretparken en dierentuinen. Winkels en kappers blijven wel open.

- Alle eet- en drinkgelegenheden moeten dicht blijven. Afhalen blijft wel mogelijk. Hotels voor hotelgasten, uitvaartcentra en luchthavens voorbij de security check zijn uitzonderingen.

- In het voortgezet en hoger onderwijs draagt iedereen een mondkapje buiten de les.

- Winkels in de detailhandel sluiten uiterlijk om 20.00 uur. Koopavonden worden afgeschaft. Levensmiddelenwinkels mogen wel later dan 20.00 uur openblijven.

- Tussen 20.00 en 07.00 uur mag er geen alcohol of softdrugs meer worden verkocht of bezorgd. Het is niet toegestaan om tussen 20.00 uur en 07.00 uur alcohol of softdrugs op zak te hebben of te nuttigen in de openbare ruimte.

- In de detailhandel worden afspraken gemaakt over strikte naleving van de protocollen. Als het te druk wordt, of de basisregels worden niet nageleefd dan kan een locatie deels of helemaal worden gesloten. De handhaving wordt aangescherpt.

- Volwassenen mogen alleen sporten op 1,5 meter afstand en alleen individueel of in teamverband met niet meer dan 2 personen. Groepslessen zijn dus niet meer toegestaan. Ook wedstrijden zijn niet toegestaan. Uitgezonderd zijn: Topsporters met status in aangewezen locaties (zoals Papendal). Voetballers (inclusief overig personeel in "bubbel") van de Eredivisie en de Eerste Divisie. Kinderen mogen sporten in teamverband en wedstrijden onderling met teams van de eigen club zijn toegestaan. Naast de sportkantines zijn ook douches en kleedkamers gesloten.

Reizen:

- Maak en boek geen reizen naar het buitenland tot medio januari, tenzij strikt noodzakelijk. Vakantie en familiebezoek zijn geen noodzakelijke reizen.

- Reizen naar Caribische delen van het Koninkrijk kan wel. Voor een reis moet altijd het actuele reisadvies worden gecontroleerd.

Nieuws

menu