Nederland werkte met maatschappelijke organisatie die wordt onderzocht wegens corruptie

Nederland werkte met ngo die wordt onderzocht wegens corruptie

Nederland werkte met ngo die wordt onderzocht wegens corruptie ANP

Nederland heeft samengewerkt met een niet-gouvernementele organisatie (NGO) die wordt onderzocht in het corruptieschandaal in het Europees Parlement. Dat bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken na berichtgeving van NRC.

De Nederlandse ambassade in Afghanistan heeft vorig jaar met No Peace Without Justice samengewerkt op het gebied van mensenrechten en het maatschappelijk middenveld in dat land, bevestigt het ministerie. Daar was 500.000 euro mee gemoeid.

Wat precies met dat geld is gedaan, wil het ministerie niet zeggen omdat daardoor mensen in Afghanistan in een „kwetsbare situatie” terecht zouden kunnen komen. Volgens Buitenlandse Zaken heeft de organisatie wel geleverd wat beloofd was.

Toch is de samenwerking vanwege het corruptieonderzoek in het Europees Parlement in december opgeschort.

No Peace Without Justice is de organisatie van Niccolò Figà-Talamanca. Hij is een van de verdachten in het corruptieonderzoek.

Wat is een NGO?

Niet-gouvernementele organisaties (NGO’s) zijn organisaties zonder winstoogmerk met een doorgaans ideëel doel. Het zijn organisaties die geen deel uitmaken van de overheid, maar wel invloed op het beleid van de overheid proberen uit te oefenen. Zo behartigen NGO’s veelal maatschappelijke belangen op een specifiek deelgebied.

(bron: Bureau Brandeis )