Nederland moet 'medicijnhub' worden

Nederland moet 'medicijnhub' worden ANP

Het kabinet gaat meer doen om de productie en ontwikkeling van medicijnen in ons land te versterken, zo leest Gerard Schouw, directeur Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG), tot zijn vreugde in de Prinsjesdagstukken. Hij vindt het een goede zaak, zegt hij verwijzend naar de problemen tijdens de coronacrisis.

"We zien nu scherper dan ooit dat onze samenleving en economie vastlopen, als medicijnen en vaccins ontbreken." Schouw benadrukt dat we voor de toelevering van veel cruciale medicijnen afhankelijk zijn van China en India. "Extra geneesmiddelentekorten waren dit voorjaar alleen met veel kunst- en vliegwerk van producenten, groothandels en apothekers te voorkomen."

Hij heeft allerlei ideeën voor verbetering en wil onder meer dat Nederland een 'medicijnhub' wordt: "Creëer een ondernemersklimaat dat concurrerend is met dat van andere landen, zodat we zelf meer medicijnen en vaccins kunnen ontwikkelen, produceren en exporteren."

Ook vindt hij dat er een snellere en bredere toegang van nieuwe geneesmiddelen tot de markt moet komen en dat de huidige procedures kritisch tegen het licht moeten worden gehouden.

Nieuws

menu