Nachten worden steeds warmer

Nachten worden steeds warmer ANP

De temperatuur in Nederland stijgt niet alleen overdag, maar ook 's nachts. Er is dit jaar zelfs een recordaantal van drie dagen met tropenminima in De Bilt, meldt Weeronline. Dat zijn dagen waarop de temperatuur ’s nachts en ’s avonds niet onder de 20 graden daalt. Dit soort warme nachten kwamen tot nu toe maximaal één keer per jaar voor in De Bilt.

De toename van het aantal dagen met tropenminima past in de trend van het opwarmende klimaat. In totaal is het sinds 1901 tien keer voorgekomen dat de minimumtemperatuur uitkwam op 20 graden of meer in De Bilt. Twee keer gebeurde dat in de vorige eeuw en acht keer in deze eeuw. Vijf daarvan sinds 2018.

Het record voor de hoogste minimumtemperatuur in De Bilt staat op 22,4 graden op 27 juli 2018. Het maandrecord voor de hoogste minimumtemperatuur in augustus in De Bilt staat sinds deze maand op 21,5 graden en werd gemeten op 9 augustus.

Vlissingen

Tropennachten komen aan de kust veel vaker voor dan in het binnenland en dan met name in het tweede deel van warme zomers. Door wind vanaf het warme water van de Noordzee koelt het regelmatig niet af tot beneden 20 graden. Dit effect is dicht bij de zee veel sterker dan in het binnenland.

Vlissingen telt bijvoorbeeld sinds 1906 maar liefst 55 plaknachten. Daarvan vonden er 34 plaats in deze eeuw. Sinds 2016 kwam het er elk jaar tot warme nachten. Dit jaar is al een recordaantal van zeven dagen met tropenminima behaald. Van 7 augustus tot en met 13 augustus koelde het niet af beneden 20 graden.

Nieuws

menu