Musea bezorgd over wegblijven bezoekers

Musea bezorgd over wegblijven bezoekers ANP

Bijna twee derde van de musea (63 procent) heeft op dit moment als grootste zorg dat er nog steeds minder bezoekers komen dan voor de coronacrisis. Dat zegt de Museumvereniging, die navraag deed bij alle eigen leden en een naar eigen zeggen representatief onderzoek liet doen naar publieksbeleving onder meer dan duizend mensen, onder wie ruim zeshonderd houders van een Museumkaart.

"Veel mensen zijn nog terughoudend om musea te bezoeken: omdat zij liever geen gebruik maken van het openbaar vervoer of omdat ze denken dat ze altijd eerst moeten reserveren, terwijl dat niet meer overal zo is. Toch beschrijft meer dan 70 procent na een bezoek musea als verantwoord en veilig."

Met name drie categorieën bezoekers laten zich nu minder zien: schoolklassen, 65-plussers en buitenlandse toeristen. "Dat baart op korte en langere termijn zorgen om de ontwikkeling van de publieksinkomsten."

De Museumvereniging zegt verder dat er meer mensen naar een museum willen gaan als ze weten dat er een vaste looproute is.

Sinds 1 juli zijn de richtlijnen van het RIVM voor musea versoepeld, zo is reserveren niet meer verplicht. Toch zijn er musea die nog wel reservering eisen, in verband met de ruimte die ze hebben.

Nieuws

menu