Misbruik corona-app kan dure grap worden

Wie de corona-app misbruikt om mensen te weren, kan straks tot 8000 euro boete krijgen. ANP

Wie de corona-app misbruikt om mensen te weren, kan straks tot 8000 euro boete krijgen. Dat staat in een wetsvoorstel van het kabinet dat nu voor advies naar de Raad van State is gestuurd.

Werkgevers of horeca-exploitanten mogen niet van werknemers of bezoekers eisen dat ze de app op hun mobiele telefoon hebben staan. Doen ze dat wel, dan kunnen ze worden gestraft. Met het wetsvoorstel hoopt het kabinet angst bij gebruikers bij voorbaat weg te nemen.

Eerder al zei minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) te hopen dat zoveel mogelijk mensen de app downloaden. Dat kan sinds vandaag. Al vele tienduizenden mensen hebben dat gedaan. Door misbruik expliciet strafbaar te stellen, hoopt het kabinet twijfelaars over de streep te trekken. Eerder al zei De Jonge dat gebruik van de app niet verplicht zal worden.

Verspreiding voorkomen

De app is bedoeld om lokale uitbraken van het coronavirus snel de kop in te drukken. Wie ergens geweest is waar tegelijkertijd ook een besmet persoon aanwezig was, krijgt via de app een waarschuwing. Iemand kan zich dan laten testen en eventueel in quarantaine gaan om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

Toen De Jonge de app aankondigde, kreeg hij veel kritiek te verduren. Er was angst dat de privacy van gebruikers niet goed genoeg beschermd was. Uiteindelijk duurde het maanden langer om de app te introduceren.

Nieuws

menu