Ministerie: zorg voor kalfjes moet beter

Ministerie: zorg voor kalfjes moet beter ANP

De zorg voor pasgeboren kalfjes kan en moet beter, vindt het ministerie van Landbouw. Het reageert op de hoge sterftecijfers op ruim 1200 boerderijen, waarover RTL Nieuws bericht.

De verzorging op deze boerderijen is zo slecht dat 1 op de 5 pasgeboren kalfjes binnen twee weken dood is, blijkt uit cijfers van het ministerie van Landbouw die RTL Nieuws heeft opgevraagd. Ze komen ter wereld in smerige stallen waar ze soms tot hun knieën in mest en urine staan en krijgen niet genoeg of niet de juiste eerste moedermelk. Veel dieren worden ziek en sterven aan bijvoorbeeld diarree.

Het ministerie benadrukt dat een boer er alles aan doet om dieren goed te verzorgen. ,,Als dat, om wat voor reden dan ook, niet lukt, voelt dat voor de boer als een verlies.'' Maar ,,er is ruimte voor verbetering''. Het ministerie spreekt met de veehouders ,,concrete doelstellingen af om de zorg voor jonge dieren verder te verbeteren en meer duidelijkheid te krijgen op welke termijn verbetering van de sterftecijfers te verwachten is''.

Noodklok

Dier & Recht zegt al in 2017 de noodklok te hebben geluid over de hoge sterftecijfers. Volgens de dierenwelzijnsorganisatie gaat het om honderdduizenden kalfjes die kort na geboorte dood gaan. De organisatie noemt als oorzaak dat de dieren nauwelijks economische waarde hebben en daarom geen goede medische zorg krijgen.

Twee jaar geleden startte Dier & Recht een petitie tegen het fenomeen. De organisatie stelt dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit daarna beloofde beter te gaan controleren en handhaven. ,,Van deze beloftes is niets terecht gekomen", aldus de organisatie, die minister Carola Schouten oproept in te grijpen.

Ook Wakker Dier laat in een reactie weten geschokt te zijn door de sterftecijfers.

Nieuws

Meest gelezen

menu