Ministerie past berekening vaccinaties aan: in één keer 100.000 prikken meer gezet tegen het coronavirus

Een bewoonster van Woonzorgcentrum WelThuis Buytenhaghe in Zoetermeer wordt gevaccineerd onder toeziend oog van demissionair minister Hugo de Jonge.

Het aantal toegediende vaccinaties dat in het coronadashboard van Hugo de Jonge vermeld staat, krijgt zondag een flinke boost. Stond de teller van het aantal prikken eerder nog op 226.298, nu zijn het er in één klap 346.790 geworden.

Ruim 100.000 meer, dus. Het is het resultaat van een nieuwe rekenmethode van het ministerie van VWS.

De nieuwe rekenmethode wordt gebaseerd op het aantal vaccins dat in opdracht van het RIVM is afgeleverd op locaties waar de prikken worden gezet. Eerder bleek namelijk dat ziekenhuizen en instellingen voor langdurige zorg het aantal toegediende vaccins vaak te laat meldden, aldus het ministerie.

Nieuwe rekenmethode

De nieuwe rekenmethode neemt ook een verspillingspercentage van 5 procent in acht. Ook wordt er rekening gehouden met het feit dat de vaccins van BioNTech/Pfizer in doses van zes komen en die van Moderna in doses van tien.

Het rekenmodel kan later weer worden aangepast, als er overgeschakeld wordt op cijfers uit een centrale databank van het RIVM. Dat kan in de toekomst een nieuwe verandering in de cijfers opleveren, zo waarschuwt het ministerie.

Vergelijking met Europa

Ook met de nieuwe rekenmethode behoort Nederland nog altijd tot de traagst vaccinerende landen van de EU. In onderstaand artikel zie je hoe we ervoor staan. Overigens zijn hierin de nieuwe cijfers van Nederland nog niet meegenomen.

Nieuws

menu