'Minister Slob moet ingrijpen bij de publieke omroepen'

'Minister Slob moet ingrijpen bij de publieke omroepen' ANP

Mediaminister Arie Slob moet de arbeidspositie van werknemers bij de publieke omroep versterken, vindt FNV. Volgens de vakbond gedragen de publieke omroep en productiebedrijven zich niet als fatsoenlijke werk- en opdrachtgevers. Zo zouden ze mensen die achter de schermen werken onderbetalen.

Slob heeft volgens FNV vorig jaar al beloofd om voor de zomer met voorstellen te komen om de arbeidsmarktpositie van mediamakers bij de publieke omroep te versterken. De bond vraagt de minister nu om voorwaarden aan subsidieverlening in de Mediawet op te nemen. Zo zouden publieke omroepen onder meer eerder en vaker vaste dienstverbanden moeten aangaan en reële zzp-tarieven moeten hanteren.

"Landelijke en regionale publieke omroepen lijken onvoldoende te beseffen dat ze met publieke middelen werken", zegt FNV-bestuurder Andrée Ruiters. "Ze betalen aan de ene kant sommige presentatoren meer dan volgens de wet mag, terwijl ze aan de andere kant heel veel mensen achter de schermen juist onderbetalen en hun rechten uithollen via een carrousel van tijdelijke contracten."

Omroepwerkgevers zijn momenteel in onderhandeling over een nieuwe cao met de vakbonden. Die cao geldt voor zo’n 4900 werknemers bij de publieke en regionale omroepen. Zij werken onder meer achter de schermen als redacteur, productieassistent of editor. Daarnaast werken er duizenden mensen aan programma’s van de publieke omroepen als zzp-er, via payrollbedrijven en bij productiebedrijven als NEP en United.

Nieuws

menu