Minister Ollongren: Defensie staat klaar om Schiphol te helpen tijdens boerenacties

FOTO ANP

De boeren die met tractoren maandag 4 juli Schiphol willen blokkeren, zullen van een koude kermis thuiskomen. „Het is een ’no go’ dat wegen bij Schiphol met trekkers vastgezet zullen worden. Laat het duidelijk zijn, wij dulden geen tractoren rondom Schiphol. Wij staan klaar om in te grijpen. De eventuele directe en indirecte/economische schade zal op de demonstranten verhaald worden”, zegt de woordvoerder van burgemeester Schuurmans van de gemeente Haarlemmermeer. Minister van Defensie, Kajsa Ollongren, heeft laten weten dat Defensie klaarstaat om luchthaven Schiphol maandag te helpen.

„Schiphol is vitaal. Dat moet kunnen doordraaien”, aldus Ollongren. Ze riep de boeren op niet naar Schiphol te komen om te betogen. De wegen naar de luchthaven moeten vrij blijven.

De Koninklijke Marechaussee is verantwoordelijk voor de beveiliging van Schiphol. De marechaussee heeft al zwaar materieel zoals pantservoertuigen naar de luchthaven gebracht in verband met de aangekondigde actie, aldus een woordvoerder van het ministerie van Defensie.

Ook heeft Defensie zware vrachtwagens met opladers klaarstaan zodat in beslag genomen tractoren kunnen worden afgevoerd. Eerder deze week heeft de krijgsmacht de politie ook al op deze wijze ondersteund.

Veiligheidsrisicogebied

De driehoek van Haarlemmermeer (burgemeester, politie, Openbaar Ministerie en marechaussee) aangevuld met Schiphol staan in opperste staat van paraatheid. Vrijdag spraken zij over de mogelijke protesten rond de luchthaven aanstaande maandag. „Schiphol is een veiligheidsrisicogebied. Juist nu de uitdaging is om de grote groep in- en uitreizende passagiers zo goed en snel mogelijk te faciliteren zouden blokkades onaanvaardbare risico’s opleveren”, meldt burgemeester Schuurmans na afloop van het beraad.

„Ik vertrouw op ieders gezonde verstand. Maar laat duidelijk zijn dat wij niet accepteren als de openbare orde en veiligheid op het spel staat”, aldus de burgemeester Schuurmans. Volgens de woordvoerder van de burgemeester liggen de draaiboeken klaar. „Vooropgesteld, het zijn geruchten. Er is nog geen aangekondigde demonstratie gemeld.”

Demonstratierecht

Volgens de woordvoerder van de marechaussee bereiden zij zich voor op mogelijke scenario’s door alle informatiekanalen in de gaten te houden. „We gaan niet vooruitlopen op iets wat mogelijk komen gaat. Over welke eenheden en middelen we gaan inzetten kunnen wij niets zeggen.”

Het demonstratierecht in Nederland is groot, zo zijn beide woordvoerders het eens. „Uiteraard kan er gedemonstreerd worden en daar willen we aan meewerken, maar de weg blokkeren en zeker rondom Schiphol, dat gaan we niet tolereren. Wellicht valt het mee, maar wij zijn in ieder geval voorbereid”, aldus woordvoerder van de burgemeester van Haarlemmermeer.

Schiphol staat in nauw contact met de gemeente Haarlemmermeer en de Koninklijke Marechaussee over de eventuele gevolgen voor de luchthaven van het boerenprotest op maandag 4 juli. „We roepen reizigers op om maandag zoveel mogelijk met het openbaar vervoer naar de luchthaven te komen en om zich goed voor te bereiden door de actuele informatie te raadplegen op onze website of via die van de luchtvaartmaatschappij”, meldt de woordvoerder van Schiphol.

Nieuws

menu