Minister De Jonge: huidige maatregelen in ieder geval tot in december

FOTO ANP

De coronamaatregelen die nu gelden, zullen in ieder geval tot in december gaan duren. Dat zei minister Hugo de Jonge dinsdagavond tijdens een kort persmoment over het coronavirus. Eerder had het kabinet gezegd dat de strengere maatregelen vooralsnog vier weken zouden duren, vanaf medio oktober.

,,Het gaat dus veel langer duren dan vier weken'', zei De Jonge. ,,Het is alle hens aan dek in verpleeghuizen en ziekenhuizen. Veel zorgpersoneel is ziek en zit zelf in quarantaine. De besmettingsgraad moet dalen en we willen snel naar het eerste risiconiveau in de routekaart .'' De Jonge zei te verwachten dat het nog wel tot ver in het nieuwe jaar kan duren, voor we weer op het eerste risiconiveau zitten.

De Jonge en premier Mark Rutte gaven een update over de coronabesmettingen en de eventueel te nemen maatregelen. Op 13 oktober, twee weken geleden, is een nieuw pakket maatregelen afgekondigd. Het effect daarvan is nog niet goed zichtbaar, zeggen Rutte en De Jonge.

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 10.315 positieve tests geregistreerd. Op maandag meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 10.346 besmettingen. Nieuwe maatregelen sluit het kabinet niet uit, maar dit is nog niet het moment. ,,We weten het gewoon nog niet precies'', aldus Rutte. ,,Het is net te vroeg om conclusies te trekken.'' Het virus moet hard worden geraakt, maar tegelijk wil het kabinet de economie en de samenleving zo min mogelijk schade berokkenen.

Lockdown

Blijven de cijfers zo hoog als nu, dan komt een volledige lockdown wel in beeld. ,,Volgende week dinsdag geven we weer een echte persconferentie, tenzij we eerder moeten ingrijpen als de cijfers de hoogte inschieten'', zei Rutte. ,,Een volledige lockdown is een schrikbeeld, maar het is wel een scenario dat op tafel ligt. Iedereen die niet onmisbaar is, moet dan thuis blijven en je mag dan alleen nog af en toe naar buiten voor boodschappen. We blijven zeggen: hou je aan de regels en zoek de grenzen niet op.''

Frustratie

De frustratie onder de bevolking groeit, zien ook Rutte en De Jonge. Er worden grote feesten gehouden door jongeren en personeel in bijvoorbeeld ziekenhuizen wordt onheus bejegend. ,,Frustratie over de gevolgen van het virus mag nooit worden gebotvierd op mensen in de frontlinie'', was De Jonge duidelijk. ,,Of het nu gaat om de ziekenhuizen, de verpleeghuizen, de boa's op straat of de mensen in het openbaar vervoer: zij verdienen respect en onze waardering.''

Reproductiegetal

De 'gedeeltelijke lockdown' die het kabinet twee weken terug aankondigde, heeft er waarschijnlijk al voor gezorgd dat een persoon met het coronavirus gemiddeld minder dan één andere persoon aansteekt. Maar de registratie van het 'reproductiegetal' (R) loopt wat achter.

De 'R' staat nu nog op 1,16. Dat betekent dat een persoon gemiddeld 1,16 andere mensen aansteekt. Het kabinet wil dat getal zeker onder de 1 hebben, zodat het het virus sneller onder controle krijgt. In feite staat het reproductiegetal nu ongeveer op 0,88, schatte De Jonge. Hij wil dat getal nog wel verder verlagen. Dat kan met de maatregelen die nu gelden, zei De Jonge.

Nieuws

menu