Minister De Jong hekelt royaal gebruik coronatests in Groningen

Minister hekelt royaal gebruik coronatests in Groningen ANP

Ook het Groningse ziekenhuis UMCG moet zuinig zijn met de schaarse coronatests, zegt minister Hugo de Jonge. "Ieder voor zich is niet de manier waarop je een crisis te lijf gaat."

Het UMCG test zorgpersoneel zoveel mogelijk, ook al schrijft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu voor spaarzaam te zijn met de tests.

Het testmateriaal zou snel opraken. Het hoofd microbiologie van het Groningse academische ziekenhuis, Alex Friedrich, spreekt dat laatste tegen.

UMCG: Extra tests mogelijk door relatief beperkt aantal besmettingen

Het UMCG laat in een reactie weten dat de 'relatieve rust' van het aantal vastgestelde coronabesmettingen in Groningen (69), Drenthe (51) en Friesland (39) haar in staat stelt om extra testcapaciteit in te zetten op zorgperoneel. Afgelopen vrijdag is zij met de GGD Groningen en Certe een gezamenlijke testfaciliteit gestart aan het UMCG.

Dinsdag of uiterlijk woensdag gaat een soortgelijke testfaciliteit van start in Leeuwarden en Assen en/of Emmen. ,,Met deze extra voorzieningen heeft het Noorden de gelegenheid zich zo goed mogelijk voor te bereiden op de situatie die naar verwachting nog komen gaat'', schrijft het ziekenhuis. ,,Van dag tot dag wordt het beschreven testbeleid gemonitord en zo nodig bijgesteld.''

Lees ook | Groningen slaat het landelijk advies in de wind en gaat juist extra testen op corona, deze UMCG-viroloog legt uit waarom

Nieuws

menu