Militairen aan boord van patrouilleschip zagen helikoptercrash bij Aruba gebeuren

Een NH90 oefent hier, op archiefbeeld, een aantal deklandingen op het helidek van Zr.Ms. Groningen. Zondagmiddag ging het mis voor de kust van Aruba toen de NH90 vlakbij het moederschip was. © Media Centrum Defensie

De legerhelikopter NH90, die zondagmiddag neerstortte voor de kust van Aruba, had het moederschip, de Zr.Ms. Groningen, in zicht toen het mis ging. Militairen aan boord van het patrouilleschip zagen het ongeluk gebeuren en gingen er direct met een bootje op af om eerste hulp te verlenen.

Bij het ongeluk kwamen de 34-jarige vlieger Christine Martens en de 33-jarige tactisch coördinator Erwin Warnies om het leven. Zij zaten voorin het toestel. Een sensor-operator en een helikopterredder die achterin zaten, overleefden de crash. Zij hadden alleen lichte verwondingen. De toegesnelde collega’s brachten alle vier de inzittenden zo snel mogelijk naar het moederschip. Er is nog geprobeerd de zwaargewonde collega’s te reanimeren, maar zij konden niet meer worden gered.

De NH90 had er rond half drie lokale tijd net een patrouille langs de kust op zitten. De marine was gevraagd de kustwacht te assisteren bij het strenger bewaken van de grenzen nu het coronavirus wereldwijd om zich heen grijpt. De kustwacht wil nog meer dan normaal voorkomen dat illegalen het land binnen komen. Met de helikopter is er extra toezicht.

Zwarte doos

Waardoor het mis kon gaan, is nog niet duidelijk. Mogelijk kan de zwarte doos, waarin technische vluchtgegevens zijn vastgelegd, meer inzicht bieden. Direct na de crash werd begonnen met het veiligstellen van dit apparaat, maar dat werd bemoeilijkt door hoge golven, harde wind en invallende duisternis, vertelde Commandant der Strijdkrachten, Rob Bauer, vanmorgen op de persconferentie. Inmiddels is de zwarte doos geborgen.

De Inspectie Veiligheid Defensie en de Onderzoeksraad voor Veiligheid stellen een onderzoek in.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland