Middelbare scholen op 2 juni open, leerlingen moeten fietsend of lopend naar school

Rutte: aangekondigde versoepeling maatregelen kan doorgaan ANP

Het kabinet vindt het verantwoord de stappen te zetten die twee weken geleden in de zogenaamde routekaart zijn aangekondigd. Leerlingen in het middelbaar onderwijs moeten vanaf 2 juni met de fiets of lopend naar school.

Premier Mark Rutte stelde dat de ruimte die er komt, het versoepelen van de maatregelen, is verdiend door de mensen zelf. ,,Maar we moeten waakzaam blijven'', aldus Rutte. Volgens Rutte is het logisch dat mensen gaan vergelijken. ,,Als beroepsgroep A wel open kan op 1,5 meter afstand, waarom groep B dan niet? We hebben ook oog voor het grotere geheel.'' Daarmee kwam hij terug op eerdere besluiten, om bijvoorbeeld sportscholen niet te openen. ,,Elke versoepeling betekent meer drukte op straat en in het openbaar vervoer. Daarom kan niet alles ineens open. Daar zit geen waarde-oordeel in, maar wel een risico-afweging. Als we te snel gaan en een tweede lockdown is nodig, is dat nog veel slechter voor onze economie.''

Lees ook | Stap voor stap: wat mogen we wanneer?

Horeca per 1 juni open

Rutte kondigde aan dat de horeca op 1 juni om 12.00 uur weer open mag, met maximaal dertig gasten op het terras of binnen. Iedereen dient verplicht aan een tafeltje te zitten. De 1,5 meter afstand wordt zoveel mogelijk gehandhaafd, maar voor mensen uit hetzelfde huishouden wordt wel een uitzondering gemaakt. Dat was eerder niet het geval. Wanneer je een terrasje pakt of uit eten gaat in een restaurant, hoef je als gezin of als stel dus niet 1,5 meter uit elkaar te zitten. Behoor je niet tot hetzelfde huishouden, dan wel.

,,Er is nog serieus gekeken of we al in het Pinksterweekend open kunnen gaan in de horeca'', aldus Rutte, ,,maar na overleg met de Veiligheidsregio's is besloten toch vast te houden aan 1 juni.''

30 mensen per bioscoopzaal

Op 1 juni zijn samenkomsten van dertig mensen toegestaan. In iedere bioscoop- of theaterzaal mogen dertig mensen zitten. Eerder werd nog gesteld dat het personeel ook daartoe gerekend zou worden, maar dat blijkt in de praktijk lastig te bewerkstelligen, aldus Rutte. ,,Vooraf doen we wel een gezondheidscheck.'' Wie klachten heeft, komt er niet in.

In gesprek met sportscholen

Rutte zei dat er gesprekken lopen met de sportscholen om eerder open te kunnen. Tot nu toe is dat op 1 september, maar wellicht is dat eerder.

Middelbare scholen op 2 juni open

Alle middelbare scholen gaan op 2 juni (de dag na Pinksteren) weer open. Niet alle leerlingen kunnen dan al tegelijk naar school. Er komt zoveel mogelijk ruimte voor werkbare roosters voor de scholen. ,,Het is de bedoeling dat scholen fysiek onderwijs gaan geven en het niet beperken tot een mentoruurtje of een paar toetsen'', vond Rutte.

Leerlingen in het middelbaar onderwijs moeten op de fiets of lopend naar school gaan. Voor wie ver weg woont, zal speciaal vervoer worden geregeld, aldus de premier. Regionale vervoerders zullen daarover afspraken maken.

Lees ook | 'Middelbare scholen staan voor een uitdaging'

Basisscholen vanaf 8 juni geheel open

De basisscholen gaan vanaf 8 juni geheel open, tenzij de komende weken uit onderzoeken naar de verspreiding van het virus in het primair onderwijs blijkt dat dit niet verantwoord is. ,,We maken hier de komende weken afspraken over'', zei Rutte. De buitenschoolse opvang gaat dan ook volledig open.

Mbo, hbo en universiteiten

Op 15 juni gaan het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) en het hoger onderwijs (hbo en universiteiten) weer beperkt starten met toetsing, tentamens, praktijklessen en begeleiding van kwetsbare studenten op de instelling.

Openbaar vervoer

Vanaf 1 juli geldt weer de normale dienstregeling in het openbaar vervoer, met 40 procent van de reguliere capaciteit. Rutte: ,,Het openbaar vervoer blijft bedoeld voor noodzakelijke reizen. Het mondkapje is vanaf 1 juni verplicht in het openbaar vervoer voor mensen vanaf 13 jaar.

Kinderen en jongeren

Rutte richtte zich tot slot nog tot kinderen en jongeren in Nederland. Hij zei hun frustratie te voelen. ,,Als je jong bent, zijn je vrienden en je sportclub heel belangrijk. Als dat wegvalt, doet dat iets met je. Dan word je kwaad op sommigen en dat is logisch. De meeste jongeren hebben zich goed aangepast en houden zich aan de regels. Dat is een groot compliment.''

,,We vinden het belangrijk dat jullie meedenken, het gaat om jullie toekomst. We dagen jullie uit om met ideeën te komen. Kom met kritiek, het liefst opbouwend natuurlijk.''

Lees ook | Jongeren 'staan onder druk' en willen meer inspraak in beleid

Nieuws

Meest gelezen

menu