Meerderheid Kamer wil voor de kerst stop op nertsenhouderij

Een nerts op een fokkerij. FOTO ANP

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil voor de kerst een stop op de nertsenhouderij. Een voorstel van GroenLinks om uiterlijk eind november al met een verbod te komen, kan op steun van de PVV, SP, PvdA, en Partij voor de Dieren rekenen. Ook D66 wil dat het verbod veel eerder komt dan maart, maar vreest dat zo'n abrupte stop voor chaos gaat zorgen.

"We willen geen Deense toestanden", zegt Kamerlid Tjeerd de Groot over de chaos die in het land is ontstaan. Wel wil hij dat er voor de kerst een verbod op het houden van nertsen komt. De Kamer spreekt woensdagavond in een spoeddebat met coronaminister Hugo de Jonge en landbouwminister Carola Schouten over de nertsenhouderij, nu met argusogen naar Denemarken wordt gekeken.

Daar bleek dat het virus in nertsen is gemuteerd, waardoor mensen besmet zijn met een nieuwe variant van het virus. Mogelijk heeft een eventueel vaccin of medicijn ook geen grip op die mutatie. De Deense overheid kondigde eerst aan alle nertsen te willen vergassen om te voorkomen dat het virus opnieuw om zich heen zou grijpen in de gemuteerde vorm. Maar de premier van Denemarken moest toegeven dat er nog geen wet ligt die dat mogelijk maakt. Er wordt een spoedwet in elkaar gezet, maar die kan op verzet van een reeks partijen rekenen.

GroenLinks en andere oppositiepartijen roepen het kabinet op om met een beroep op de Wet publieke gezondheid de nertsenfokkerij "uiterlijk eind november" te verbieden. "Alle nertsen nog deze maand Nederland uit", zegt GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet. Volgens De Groot moet het zorgvuldiger, maar ook hij vindt dat het kabinet veel te lang wacht. Het verbod dat in maart ingaat, komt volgens hem te laat. De partijen hebben D66 nodig voor een meerderheid.

Het kabinet ziet nog weinig reden tot ingrijpen. Dat zei De Jonge dinsdag nog tijdens het mondelinge vragenuurtje in de Tweede Kamer. Het deskundigenteam OMT-Z zegt dat nertsen "geen aanvullende risico's" vormen voor de volksgezondheid.

Nieuws

menu