Meerdaagse evenementen worden tot en met 13 augustus verboden, horeca sluit om middernacht

Meerdaagse evenementen worden tot en met 13 augustus verboden ANP

„Bij de laatste persconferentie op vrijdag 18 juni stonden Hugo de Jonge en ik stil bij de gunstige ontwikkeling van de coronacijfers. Alles wees er toen op dat we ons konden opmaken voor een mooie zomer”, aldus demissionair premier Mark Rutte vrijdagavond bij een nieuwe persconferentie over corona.

Aanleiding is de snelle stijging van de besmettingscijfers. Het kabinet kondigt een reeks nieuwe maatregelen aan. Zo mag een evenement tot en met 13 augustus maximaal 24 uur duren. „Ik snap dat het nieuws van vanavond een enorme teleurstelling is, maar het is wel noodzakelijk.”

Rutte hoopt nog altijd op een ’mooie zomer’ maar ’er is een wolk voor de zon geschoven’, zei hij. „Daar moeten we samen voor gaan zorgen.”

De horeca moet de deuren weer om twaalf uur ’s nachts gaan sluiten. „Veel besmettingen vinden bij feestjes thuis plaats, en in de horeca”, aldus Rutte. Volgens hem is het duidelijk dat de snelle verspreiding van het coronavirus moet worden afgeremd. Toegangstesten zullen voortaan 24 uur geldig zijn. „Maar het gaat vooral om ons eigen gedrag, ook in onze eigen omgeving. Borrels met de buren, verjaardagsfeestjes in de tuin. Ik snap dat iedereen behoefte heeft aan gezelligheid. Op zich kan dat ook, maar onze oproep blijft: doe het verstandig. Hou het klein en beheersbaar.”

Alle gasten moeten een eigen zitplaats hebben bij bijeenkomsten, zowel binnen als buiten - is een van de nieuwe maatregelen. Meerdaagse evenementen mogen voorlopig niet meer worden gehouden. Een evenement mag tot en met 13 augustus maximaal 24 uur duren. Bij evenementen, festivals en sportwedstrijden mag publiek zijn mits iedereen een vaste zitplaats op anderhalve meter heeft. Er mag wel extra publiek komen als er met coronatoegangsbewijzen wordt gewerkt. In dat geval mag maximaal twee derde van de capaciteit worden gebruikt voor zitplaatsen.

Daarnaast gaat er een streep door het Testen voor Toegang tot en met 13 augustus. „Er is sprake van een ongekende stijging. Het zijn vooral jongeren, maar die hebben ouders, tantes, docenten. Als we het in dit tempo laten oplopen, is het onvermijdelijk dat ook ouderen besmet raken”, zei coronaminister Hugo de Jonge.

Toegangsbewijzen gaan alleen nog voor evenementen gelden en niet meer voor horeca. Ook zijn de negatieve testuitslagen per 13 juli nog maar 24 uur geldig in plaats van 40 uur. Evenementen kunnen nog wel controleren op toegangsbewijzen. Ze mogen dan meer bezoekers toelaten, tot twee derde van de maximale bezoekerscapaciteit. Het kabinet bekijkt op 13 augustus hoe het verder moet.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
Coronavirus
Horeca