Medische kosten slachtoffers seksueel geweld vergoed

Medische kosten slachtoffers seksueel geweld vergoed ANP

Met het vergoeden van de medische kosten voor slachtoffers van seksueel geweld wil de overheid bekijken of die maatregel een drempel kan weghalen voor het zoeken van hulp. Voorwaarde is wel dat de slachtoffers zich binnen zeven dagen onder behandeling stellen bij een Centrum Seksueel Geweld (CSG), waarvan er zestien zijn.

Het gaat volgens de ministeries van Justitie en Veiligheid en Volksgezondheid, Welzijn en Sport om een tijdelijke proef voor de duur van een jaar.

Medische kosten vallen onder het eigen risico van de zorgverzekering, met als gevolg dat slachtoffers zelf de kosten moeten dragen. De proef moet uitwijzen of de vergoeding van het eigen risico een drempel wegneemt om hulp te zoeken.

Volgens minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) kan de juiste hulp op het juiste moment "een belangrijk verschil maken voor slachtoffers van een ernstig misdrijf als seksueel geweld. Hulp zoeken is vaak al moeilijk genoeg, daarom is het van belang om belemmeringen zoveel mogelijk weg te nemen".

De resultaten van de proef worden in het najaar van 2021 bekendgemaakt.

Nieuws

menu