Mark Rutte over coronavirus: 'Geef thuis geen feestjes of borrels, 6 gasten is het maximum'

Rutte: als we niet oppassen zijn we zo terug bij af ANP

Geef thuis geen feestjes of borrels. Wanneer je dat wel doet, houd het dan beperkt tot zes gasten. Dat was de boodschap van premier Mark Rutte tijdens de persconferentie van dinsdagavond.

Daartoe is dinsdag ,,helaas besloten'', aldus Rutte. ,,Dit is een zeer dringend advies'', aldus Rutte. Wie dat wel doet, wordt gevraagd dat te beperken tot zes gasten. Kinderen tot 12 jaar zijn daarbij niet meegerekend. ,,Je hebt op 1,5 meter afstand ook een flinke woonkamer nodig. Het moet echt even. Dit is geen tijd om zoete koekjes te bakken.''

Vooral in de privésfeer raken veel mensen besmet. ,,Horeca, theaters, sportscholen en musea doen hard hun best, maar er zijn plekken waar het mis gaat. Dat is achter de voordeur, in zaaltjes, bij buurtborrels, bij verjaardagsfeestjes en in vriendengroepen. Het gaat mis op plekken waar mensen elkaar kennen en vertrouwen.''

Een voorbeeld daarvan is Dokkum. Een feestje leidde daar tot tientallen besmettingen. Een man die wist dat hij positief getest was, ging alsnog naar een feestje. Dat cluster lijkt zich nu wel wat te stabiliseren .

Volgens Rutte is het reproductiegetal boven de 1. ,,Als we niet oppassen, zijn we terug bij af.'' Amsterdam presenteert gerichte maatregelen om risico's terug te dringen. De regionale aanpak is belangrijk, benadrukte Rutte.

Thuisquarantaine

,,Na contact met een besmet persoon geldt: ga thuis in quarantaine'', zei minister Hugo de Jonge. Maar volgens hem gebeurt dat nu niet altijd. ,,Mensen gaan toch naar het werk.'' Naar het opleggen van quarantaine - dat mag volgens de wet, maar is omslachtig - wordt nog nader gekeken. Een Kamermeerderheid keerde zich in een debat vorige week nog tegen dit idee van de minister. Wel heeft het OMT geadviseerd de thuisquarantaine van 14 naar 10 dagen terug te brengen. Dat advies neemt het kabinet nu al over.

Nieuws

menu