Marco Kroon krijgt voorwaardelijke boete voor wildplassen

Marco Kroon krijgt voorwaardelijke boete voor wildplassen ANP

Marco Kroon krijgt een voorwaardelijke boete van 140 euro voor het wildplassen tijdens het carnaval in Den Bosch. Kroon was in maart 2019 strafbaar door in het openbaar zijn behoefte te doen, oordeelde de militaire kantonrechter in Arnhem donderdag.

De drager van de Militaire Willems-Orde had de onvoorwaardelijke geldboete die hij kreeg opgelegd van het OM aangevochten bij de rechtbank. Hij betoogde twee weken geleden dat zijn nood zo hoog was dat hij in de drukte geen tijd had om een toiletwagen of plaszuil te bereiken. Het was overmacht, zei Kroon. Zijn advocaat Geert-Jan Knoops betoogde dat er voor mensen met blaasproblemen veel te weinig toiletvoorzieningen zijn in het centrum van Den Bosch, zeker met carnaval.

Kroon heeft een urologische aandoening, erkent de rechter op basis van het dossier. "Maar dat maakt niet dat hem geen enkel verwijt kan worden gemaakt. Het is bekend dat er tijdens het carnaval in Den Bosch lange rijen staan voor de toiletten, dat kon voor hem geen verrassing zijn als vaste carnavalsvierder", oordeelde de rechter. "Hij dient er rekening mee te houden om elders of eerder naar het toilet te gaan of minder te drinken. Zo had hij een overtreding kunnen voorkomen."

De rechter noemt een boete van 140 euro voor wildplassen een passende straf, maar houdt er bij Marco Kroon rekening mee dat hij al is veroordeeld tot een taakstraf van 100 uur voor het uitdelen van een kopstoot aan een agent, na het wildplassen. "Zo'n taakstraf heeft grote gevolgen voor een militair, in het geval van Kroon is hij langdurig geschorst", overwoog de rechter. Daarom is de boete omgezet in een voorwaardelijke boete met een proeftijd van 1 jaar.

Nieuws

menu