'Mantelzorgers in kwetsbare situatie moeten voorrang krijgen voor vaccinatie tegen corona'

SDF wil uitleg over winstuitkeringen in de zorg. FOTO ANP

Mantelzorgers die in een kwetsbare situatie verkeren en intensieve zorg verrichten, zouden versneld gevaccineerd moeten kunnen worden. Dat stelt belangenbehartiger MantelzorgNL. Probleem is dat de registratie van mantelzorgers bij de overheid te wensen over laat.

Terwijl medewerkers in de acute- en verpleegzorg als een van de eersten in Nederland gevaccineerd worden, is er geen soortgelijke regeling voor mantelzorgers. De oorzaak kan volgens MantelzorgNL toegeschreven worden aan een langer lopend probleem. De registratie van mantelzorgers bij overheidsinstanties laat te wensen over. Zo is het over het algemeen duidelijk wie er mantelzorger zijn, maar niet in welke mate en intensiteit er zorg wordt verricht.

Mantelzorgverklaring

De organisatie is daarom in gesprek met het ministerie van volksgezondheid om mantelzorgers beter in kaart te brengen door middel van een mantelzorgverklaring: ,,De plannen om deze verklaring in te voeren gaan echter langzaam en hebben nu op het regelen van vaccinaties geen betrekking,” vertelt woordvoerder Fleur Kusters.

In de tussentijd pleit de belangenorganisatie bij het ministerie voor het zichtbaar maken van mantelzorgers die in een kwetsbare situatie verkeren en intensieve zorg verrichten, zodat zij versneld gevaccineerd kunnen worden. “We hopen dat huisartsen bijvoorbeeld een bevoegdheid kunnen krijgen om ook mantelzorgers te vaccineren. Niet zodat zij iedere mantelzorger kunnen vaccineren, maar zodat zij wel de mogelijkheid hebben.’’

Nieuws

menu