Dit zijn de maatregelen uit de coronapersconferentie

Foto: ANP

Een avondklok is een serieuze optie, aldus premier Mark Rutte dinsdagavond tijdens de coronapersconferentie. Lees hier wat de minister-president nog meer bekendmaakte.

9 februari

De lockdown wordt verlengd met drie weken, tot en met dinsdag 9 februari. Redenen zijn de nog altijd hoge besmettingscijfers en de dreiging van de Britse variant van het coronavirus, aldus premier Mark Rutte dinsdagavond.

Of er daarna versoepeld kan worden, daar wil de minister-president nu nog niks over zeggen. De ontwikkeling en de nieuwe kennis van de Britse variant zijn daarbij cruciaal. Tot nu toe is 2 tot 5 van de besmettingen in Nederland de Britse mutatie. Dit percentage kan snel omhoog gaan, aldus gezondheidsminister Hugo de Jonge.

Er wordt gewerkt aan een aanvullend steunpakket voor bedrijven die door de coronacrisis getroffen worden.

Onderwijs

Voor de groepen leerlingen die nog wel naar school mogen, gaat gelden dat ze anderhalve meter afstanden moeten houden. Er wordt gekeken of de kinderopvang en de basisschool op 25 januari weer open kunnen. Dit is afhankelijk van de vraag hoe besmettelijk de Britse variant is voor kinderen. Dit wordt op dit moment onderzocht.

De avondklok, vooral bedoeld om groepsvorming onder jongeren te voorkomen, is een serieuze optie. Het OMT moet dit verder gaan bestuderen en op korte termijn met een advies komen. Dit advies zou er komend weekend al kunnen liggen. ,,Wij zullen dan dat advies zeer serieus gaan bekijken", aldus Rutte. ,,De maatregel ligt heel gevoelig, maar de alternatieven zijn nog erger."

Niet reizen

Reizen wordt in elk geval tot en met maart afgeraden. Nog te veel Nederlanders pakken het vliegtuig, constateert Rutte. Nodig niet meer dan twee gasten tegelijk uit, roept hij op. De maximale groepsgrootte buiten is ook twee personen.

Er wordt daarnaast begonnen met het preventief testen op middelbare scholen, maakte gezondheidsminister Hugo de Jonge bekend. Het vaccineren mag volgens de minister dan het begin van het einde zijn, het eind van de coronacrisis is volgens hem nog lang niet in zicht.

Als de opnames op de intensive care van coronapatiënten onder controle komen, zo rond de 10 per dag en 3600 nieuwe besmettingen per dag, dan komen er mogelijk versoepelingen.

De verkiezingen voor de Tweede Kamer, die gepland staan op 17 maart, staan volgens Rutte nog niet ter discussie.

Nieuws

menu