Liquidatieproces Marengo hervat met voorbereidende zittingen

Liquidatieproces Marengo hervat met voorbereidende zittingen ANP

In de extra beveiligde rechtszaal van het justitieel complex op Schiphol gaat vanaf dinsdag drie dagen lang de geruchtmakende strafzaak Marengo verder. Het monsterproces, waarin in totaal zeventien verdachten figureren, draait om een reeks liquidaties en pogingen daartoe. Hoofdverdachte is de 42-jarige Ridouan Taghi. Volgens justitie was hij, bijgestaan door enkele 'adjudanten', telkens de architect van het meedogenloze geweld.

Het proces bevindt zich nog altijd in een voorbereidende fase. De rechtbank hoopt aan het eind van het jaar aan de inhoudelijke behandeling te kunnen beginnen. Die gaat maanden duren, is de verwachting.

Ridouan Taghi en zijn veronderstelde rechterhand Saïd R. zijn lang voortvluchtig gebleven. Taghi kon eind vorig jaar in Dubai worden aangehouden. In februari volgde de arrestatie van R. in Colombia. Taghi is overgebracht naar Nederland, R. wacht in een Colombiaanse cel op zijn uitlevering. Taghi heeft zich tot dusver nog niet in de rechtszaal laten zien. Zijn advocaat Inez Weski wil niet zeggen of haar cliënt voor de komende zittingsronde wel zijn opwachting gaat maken.

De strafzaak wordt tot dusver geteisterd door een reeks incidenten, waaronder twee zeer ernstige: de moorden op de broer en de advocaat van de kroongetuige in het proces, Nabil B. Mede daardoor gaan de zittingen in Marengo gepaard met zware veiligheidsmaatregelen.

In Marengo zijn onder meer de liquidaties van misdaadblogger Martin Kok en spyshophouder Ronald Bakker opgenomen. Ook is de vergismoord op Hakim Changachi onderdeel van de zaak. De dood van zijn vriend Changachi was voor Nabil B. naar verluidt een van de redenen over te lopen naar justitie en kroongetuige te worden.

Afgelopen dagen schreven diverse media - waaronder De Telegraaf en AD - dat advocaten in het proces geheime informatie uit het dossier zouden hebben gelekt naar de bende rondom Taghi. De kroongetuige zou hebben gezegd dat sommige advocaten "zo lek als een mandje" zijn. Het Openbaar Ministerie wil daar in aanloop naar de zittingen niets over zeggen. De betreffende advocaten ontkennen de beschuldigingen met klem.

Nieuws

Meest gelezen

menu