Lilianne Ploumen stopt als politiek leider PvdA en als Kamerlid. 'Het past niet bij mij'

Lilianne Ploumen. ANP

Lilianne Ploumen stopt als politiek leider PvdA en als Kamerlid, dat laat ze weten op Twitter. ,,Ik heb besloten per direct terug te treden als politiek leider en Kamerlid van de Partij van de Arbeid.’’

„En eigenlijk wist ik, en u wellicht ook, het al wel wat langer. Het antwoord is dat het leiderschap van de partij niet goed bij mij past en ik daarmee niet de ideale leider van onze partij ben”, meldt Ploumen.

Ze had zich vooral voorgenomen de partij in ’rustiger vaarwater te brengen’. „De afgelopen weken heb ik nagedacht over de vraag of ik de Partij van de Arbeid wil blijven leiden.”

Geeft zetel op

Ploumen zegt in te zien niet de ideale leider te zijn voor de PvdA. „In die laatste rol, partijleider, is het belangrijk om leidend en opinie-vormend te zijn op alle onderwerpen. Om in de verkiezingsdebatten en in de Tweede Kamer onderscheidend te zijn in stijl en stellingnames.”

Maar er was meer waardoor ze zich niet de leider voelde. „Om de partij ook voor te gaan in idee-ontwikkeling over thema’s waar ik me minder in thuis voel. Om niet alleen een leider te zijn die Den Haag kan openbreken voor wat er leeft in ons land en in de wereld, maar ook een die bedreven is in het debat in de plenaire zaal van de Tweede Kamer. Ik vind dat ik dat niet goed genoeg kan waarmaken, en daarom treed ik terug.”

Opmerkelijk is dat ze ook haar zetel opgeeft. „Ruimte maken betekent ook dat ik, met pijn in het hart, mijn Tweede Kamerlidmaatschap opgeef. Hier staat geen gewezen leider die de fractie en mijn opvolger in de weg wil lopen. Ik word niet het orakel uit Slotervaart maar blijf wat ik al die jaren was, een betrokken partijlid. Want de sociale politiek, die zit bij mij diep van binnen.”

Toch zegt ze niet helemaal afscheid te nemen van de partij. „Vandaag neem ik afscheid van mijn collega’s uit de fractie en van de landelijke politiek, maar niet van onze mooie partij en onze idealen.” Ze zegt in ’een andere rol’ nog wel mee te willen helpen.

Nieuws

menu