LTO wil omstreden voedermaatregel vanwege droogte van tafel

LTO wil omstreden voedermaatregel vanwege droogte van tafel ANP

De omstreden voedermaatregel, een dwingende regeling van minister Carola Schouten (Landbouw) om de uitstoot van stikstof te verminderen, moet van tafel. Dat vindt LTO Nederland. De land- en tuinbouworganisatie wijst onder meer op het negatieve effect van de droogte de laatste weken.

Door eiwitarm voer te gebruiken zou de stikstofuitstoot verminderd kunnen worden, is de gedachte van het kabinet. LTO wijst er andermaal op dat de regel in de praktijk niet werkt. De droogte heeft bijvoorbeeld het eiwitgehalte in weidegras geen goed gedaan. Normaliter zou dit met krachtvoer aangevuld kunnen worden, maar de regel van Schouten die per 1 september in moet gaan, maakt dit onmogelijk.

"De maatregel staat symbool voor regelzucht, micromanagement en detailregelgeving", aldus LTO. "De recente droogte verergert de zorgen over de haalbaarheid van de maatregel. Met name jongvee en hoogdrachtige koeien zouden volgens LTO gezondheidsrisico’s lopen door de maatregel.

LTO wijst er andermaal op dat boeren welwillend zijn om tot verdere reductie van de stikstofuitstoot te komen. Daarvoor werden ook alternatieve voorstellen gedaan. "Een belangrijke stap voor een vruchtbaar vervolg van het overleg is dat de onwerkbare maatregel voor de laatste vier maanden van 2020 van tafel gaat", aldus LTO.

Nieuws

menu