Kunnen we deze zomer weer op vakantie? De reissector is in ieder geval hoopvol: 'Waakzaam zijn, maar dat hoef je niemand uit te leggen'

De reissector is hoopvol dat we vanaf juni, juli weer op vakantie kunnen. ,,Het wordt dringen als Europa losgaat. Dat laten de voorboekingen zien.”

Foto:

Foto: ANP/Sem van der Wal

Nederlanders willen komende zomer graag naar het buitenland op vakantie, blijkt uit onderzoek, maar ze hebben extra behoeften en soms harde eisen. Dat zorgt ervoor dat de bestemmingen en trends net even anders zijn dan anders, zo is de verwachting.

'In juni of juli gaat Europa weer open'

Het negatieve reisadvies mag volgens bronnen dicht bij het kabinet dan worden verlengd tot half april, de reissector is ervan overtuigd dat heel Europa in juni of juli weer ’open’ kan, hoewel afstandsregels, strenge hygiëne en een vaccinatie- of testplicht dan nog zullen gelden. Dat blijkt uit de Online Reisbeurs, die zondag duizenden digitale belangstellenden trok. Die positieve instelling geeft vertrouwen bij de consument, merkten de deelnemers aan deze vakantiebeurs.

„Uit gesprekken blijkt dat de meeste mensen op zoek zijn naar kleinschalige bestemmingen en accommodaties”, zegt Fenny Koppen, mede-eigenaar van Riksja Travel, één van de organisatoren van de vakantiebeurs. „Ook campers en natuurcampings zijn populair. Veel mensen geven aan drukte te willen mijden. De corona-angst zit er nog wel even in.”

Actieve reizen

Opvallend is volgens haar dat bezoekers van de online beurs niet alleen uit zijn op een paar weken luieren aan het strand, maar dat er grote interesse is in actieve vakanties. „Mensen hebben door alle coronabeperkingen genoeg thuis op de bank gehangen. Tijd voor actie, zolang dat relaxed, gezond en veilig kan. Rondreizen binnen Europa zijn in trek.”

Volgens onderzoek van de European Travel Commission (ETC), die EU-toeristenorganisaties vertegenwoordigt, wil twee derde van de vakantiegangers strikte coronaprotocollen met voldoende toezicht. Eén op de vijf wil dat juist niet, ’omdat die regels de pret bederven’.

De ETC vroeg aan Nederlanders of ze in het zomerseizoen op reis gaan. De helft zegt ja, een kwart twijfelt nog. Van hen wil 25% in eigen land blijven, 45% binnen Europa en 15% plant een vakantie buiten Europa, 15% weet het nog niet.

Griekenland, Kroatië en Scandinavië

Volgens Koppen is er op de beurs veel vraag naar Griekenland, Kroatië en Scandinavië. „Van de verre bestemmingen springen Costa Rica en Namibië eruit.” Martine Langerak (Sunweb) en Hans Mosselman (SolFly) bevestigen dat Griekenland hot is, naast de Canarische Eilanden. „Kreta wordt volop geboekt”, aldus Langerak.

„Hollanders zoeken ook kleinere Griekse eilanden op, zoals Corfu, Zakynthos, Samos, Kos en Santorini, in dorpen met strandjes waar ze veilig buiten kunnen eten en drinken. Laagbouwhotels en bungalows zijn vooral populair”, stelt Mosselma.

Toch ziet Corendon volgens topman Steven van der Heijden ook belangstelling voor de grote all inclusive-resorts in Turkije en bijvoorbeeld Curaçao. „Je zit daar juist in een coronavrije bubbel die professioneel wordt gehandhaafd. Toeristen blijven vaak op het resort.”

Reisdadvies

Koppen vertelde beursbezoekers dat toeristen in Europa vanaf de zomer welkom zijn. „Het negatieve oranje reisadvies zal naar verwachting overal op geel springen. Waakzaam zijn, maar dat hoef je niemand uit te leggen. Verre landen zullen naar verwachting in het najaar volgen.”

Volgens Silverjet-baas Rob Bremer zijn exotische oorden als Dubai en de Malediven nooit weggeweest. „Ook Ibiza en de Costa del Sol gaan flink scoren. Het wordt dringen als Europa losgaat, laten de voorboekingen zien.” Directeur Coby van Dongen van De Jong Intra voorspelt in oktober een run op Bali, Thailand en Amerika.

De reiziger wil volgens Koppen wel flexibel zijn ’voor het geval dat’. Dus zo nodig makkelijk kunnen annuleren en kosteloos omboeken. En geen vouchers meer, maar geld terug. Mosselman laat weten dat vliegtickets nog erg goedkoop zijn om toeristen te verleiden. „Dat geldt ook voor veel hotels. Er komt een inhaalslag, dan wordt het duurder.”

Quarantaine

Bij TUI gaat de interesse volgens Petra Kok uit naar Griekenland, Spanje, Turkije en Antillen. „Iedereen is toe aan vakantie, krijgen we steeds mee.”

De ETC bracht ook de vijf grootste zorgen van reizigers in kaart: ziek worden op vakantie (20%), in buitenland in quarantaine (15%), meer besmettingen (15%), reisrestricties naar huis (10%) en gesloten horeca en attracties (10%).

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
Coronavirus
vakantie