Ernst Kuipers telt af tot het voorjaar: 'Nu nog even doorzetten met lockdown betekent vanaf mei coronamaatregelen heel snel versoepelen'

Kuipers: cijfers gunstiger dan gedacht, maar speelruimte beperkt ANP

De komende tien weken tot het voorjaar zijn volgens Ernst Kuipers cruciaal om het coronavirus onder controle te houden. „Als dat lukt tot de tweede week mei, ben ik optimistisch en kun je vanaf dat moment heel snel versoepelen." De Britse variant is minder gevaarlijk dan gedacht.

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg zei dat maandagmiddag bij zijn persconferentie.

Kuipers zegt te zien dat de gevreesde extreme opmars van het virus in januari voorkomen lijkt te worden. „We verwachtten echt hoge aantallen." Die extreme cijfers zijn voorkomen. In plaats daarvan gaat het aantal besmettingen vrij gestaag de laatste weken. „We hebben tijd gekocht met de avondklok."

De maatregelen moeten we volgens Kuipers nog aanhouden tot grofweg de tweede week van mei. Vorig jaar maakte het aantal besmettingen vanaf dat moment een flinke duikvlucht. „Ik ga ervan uit dat het weer echt invloed heeft."

Hoop op vaccineren en mooi weer (maar ontsporen kan nog)

De tien weken die hij noemt geven de kans om veel te vaccineren. In combinatie met het weer zou de wereld er daarna wel eens rooskleuriger uit kunnen zien.

Dinsdag kondigt het kabinet naar verwachting enkele versoepelingen aan. Kuipers zegt te begrijpen dat die er komen. Het kan ook. „Maar", waarschuwt hij: „Ruimte om heel veel regels tegelijk los te laten is er niet. Tot aan het voorjaar kan het nog helemaal ontsporen verwacht ik."

Britse variant minder erg dan gevreesd

In januari was er vooral vrees vanwege de oprukkende Britse variant. In de praktijk blijkt die mutant minder agressief dan gedacht. „De eerdere percentages over de Britse variant waren een overschatting. De variant is besmettelijker, maar je wordt er niet zieker van. Ook in de behandeling en bij vaccinaties reageert de variant ongeveer hetzelfde als de 'gewone' variant.

Het aandeel mensen dat besmet is door de Britse variant is naar verwachting flink opgelopen. Toch gaan de cijfers niet extreem omhoog. „Het lukt om die r-waarde dicht bij de 1 te houden. Dat is heel gunstig en dat moeten we vasthouden."

Beheersbaar

Kuipers verwacht dat de cijfers de komende weken beheersbaar blijven. Maar maatregelen zijn daarvoor wel essentieel. Veel marge is er niet. „De vermenigvuldiging van het aantal besmette personen per week is op dit niveau te doen. Maar als het net iets oploopt, zeg met 10 procent, dan zit je in april al op heel hoge aantallen." De maatregelen moeten dat voorkomen, benadrukt hij.

En dan, in het voorjaar, dan is er ruimte voor optimisme, denkt Kuipers. Hij benadrukt: „Hoe beter we het nu onder controle houden, hoe sneller we straks kunnen versoepelen."

 

Nieuws

menu