Klaver: stel aparte coronaminister aan voor testbeleid

Klaver: stel aparte coronaminister aan voor testbeleid ANP

Er moet naast Hugo de Jonge een extra coronaminister komen die zich helemaal richt op het op orde krijgen van het testbeleid. Daarvoor pleit GroenLinks-leider Jesse Klaver in het televisieprogramma Buitenhof.

Volgens Klaver speelt het kabinet met zijn aanpak van dag tot dag "paniekvoetbal" en is in plaats daarvan een langetermijnstrategie nodig, waarin een goed testbeleid centraal staat. "We weten dat het virus nog minimaal een jaar onder ons zal zijn", zegt hij.

Maar juist het testbeleid heeft "hopeloos gefaald", vindt Klaver. Hij noemt het "heel knap" dat de testcapaciteit wordt opgeschaald naar 50.000 tests per dag. "Maar het is niet genoeg. Er zijn uiteindelijk honderdduizenden tests nodig. Het kabinet lijkt niet bij machte om dat voor elkaar te krijgen."

'Centraal managen'

De aanstelling van een extra minister die boven de partijen staat, zou volgens Klaver helpen. Hij noemt voormalig DSM-baas Feike Sijbesma als een "hele goede kandidaat". De extra bewindspersoon zou ook na de verkiezingen en de formatie in het kabinet moeten blijven.

Sijbesma hielp het kabinet eerder als gezant om meer testcapaciteit in te kopen. Maar als minister zou hij meer "de vrije hand" moeten krijgen om ook de GGD's aan te sturen bij de uitvoering van het testbeleid. "Een crisis moet je centraal managen", aldus Klaver.

Nieuws

menu