Kamer praat opnieuw over ontwikkelingen coronavirus

Kamer praat opnieuw over ontwikkelingen coronavirus

Kamer praat opnieuw over ontwikkelingen coronavirus ANP

De Tweede Kamer debatteert woensdag met premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge over de ontwikkelingen rond het coronavirus. Het aantal besmettingen stijgt de afgelopen weken snel. Ziekenhuizen moeten inmiddels reguliere zorg afschalen.

Het kabinet kondigde dinsdagavond een reeks aangescherpte maatregelen aan die de groei van het aantal coronabesmettingen moet indammen.

Hoewel de oppositiepartijen begrip lijken te tonen voor de maatregelen, zijn er genoeg kritische kanttekeningen over de kabinetsmaatregelen. "De maatregelen van vandaag zijn nodig", benadrukt GroenLinks-voorman Jesse Klaver. "Maar wat voelt het zuur dat we hier zijn aanbeland. Dat heeft alles te maken met de laissez-faire houding van het kabinet, falend testbeleid en gebrek aan centrale regie."

"Het kabinet is op volle snelheid tegen de eigen besluiteloosheid gebotst", zegt SP-fractievoorzitter leider Lilian Marijnissen. Volgens PVV-leider Geert Wilders betaalt Nederland de prijs voor "het falen" van premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge. "Ze hebben er een ongelooflijke bende van gemaakt", vindt hij. "Ze negeren aerogene besmettingen."

Voorafgaand aan het debat praat RIVM-directeur Jaap van Dissel de Tweede Kamer bij over de aanpak van het coronavirus.