Kamer klaagt: beleid kabinet te grillig en willekeurig

FOTO ANP

Het kabinet oogst kritiek in de Tweede Kamer: de coronamaatregelen zijn ‘te onvoorspelbaar’ en willekeurig. Wél de bieb sluiten, maar Ikea openhouden. Dat snappen veel partijen niet.

Steun voor maatregelen die premier Mark Rutte dinsdag aankondigde is er wel, bleek woensdagavond in een debat, maar zelfs coalitiepartijen ChristenUnie en D66 hekelen de ‘onvoorspelbaarheid’. Het kabinet kwam eerder met een routekaart waar per alarmfase bijbehorende maatregelen werden voorgespiegeld. Klacht in de Tweede Kamer nu: houd je dan ook aan je eigen routekaart.

Want het kabinet grijpt bijvoorbeeld harder in bij uitvaarten en bruiloften dan de kaart voorschrijft. Ook gaan bibliotheken dicht, maar blijven winkels open. Dat lijkt op ‘shoppen’ uit de bak aan maatregelen die denkbaar zijn, aldus Gert-Jan Segers (ChristenUnie). ,,En dat helpt niet om mensen perspectief te bieden.”

Ook coalitiepartner D66 voelt ‘ongemak’. ,,Mensen die een huwelijk hadden gepland, worden nu verrast dat het aantal gasten van dertig naar twintig gaat. Begrijpt de premier dat mensen niet verrast willen worden?” vroeg D66-leider Rob Jetten. Volgens premier Rutte is gekeken naar welke maatregelen effectief waren in maart, tijdens de eerste golf. ,,We moeten daar immers lessen uit blijven trekken. En je bekijkt dan hoeveel reisbewegingen worden uitgelokt.”

Menukaart

SP-leider Lilian Marijnissen is niettemin kritisch: ,,Het kabinet gebruikt de routekaart nu als een menukaart.” Zo vindt GroenLinks-leider Jesse Klaver het vreemd dat de Primark wél open is, maar een bibliotheek of buurthuis waar ‘kwetsbare kinderen huiswerk kunnen maken’ niet. ,,Die wonen in die wijk. Wanneer bent u voor het laatst naar Barneveld gereden om naar de bibliotheek te gaan.”

En Jetten: ,,In een theater moet je reserveren, word je naar je plek gebracht en heb je verder geen contacten. In de gemiddelde kledingzaak is dat een stuk moeilijker.” Rutte zegde wel toe dat hij wil kijken ‘hoe je meer voorspelbaarheid’ zou kunnen ‘inbouwen’ in de routekaart.

Toch klinkt de klacht van wispelturigheid ook als het gaat om de dreigende regionale avondklok, de sluiting van winkels en middelbare scholen in gebieden waar het aantal besmettingen hoog is. Rutte zei eerder juist dat hij weer pas aan regionale maatregelen wilde denken, als de pandemie enigszins onder controle zou zijn.

Gevarenzone

Desondanks zitten enkele regio’s, waaronder Rotterdam Rijnmond, nu in de gevarenzone. Maandag of dinsdag wordt de knoop doorgehakt. In regio’s waar een avondklok wordt ingesteld, gaat die gelden van 22.00 uur ‘s avonds tot 04.00 uur ‘s ochtends. Mensen mogen dan alleen voor belangrijk werk de deur uit.

Zelfs de hond uitgebreid uitlaten is niet de bedoeling, al klinkt in de Haagse wandelgangen dat boa’s echt niet gaan beboeten wanneer een eigenaar het beestje voor de deur even snel een plasje laat doen.

Rutte erkende dat de avondklok ‘vooral’ bij zou dragen aan het naleven van coronaregels. PVV-leider Wilders wilde er niet van horen. ,,Een avondklok doet denken aan de donkerste periode van ons land. Als het dan ook nog geen effect heeft, dan is dat niet proportioneel.”

Nieuws

menu