Kabinet wil mondkapjesplicht én boete invoeren

Wie geen mondkapje draagt op plekken waar dat moet, riskeert binnenkort een boete van 95 euro. Dat staat in een ministeriële regeling die justitieminister Grapperhaus dinsdag aan de Tweede Kamer aanbiedt. FOTO ANP

Wie geen mondkapje draagt op plekken waar dat moet, riskeert binnenkort een boete van 95 euro. Dat staat in een ministeriële regeling die justitieminister Grapperhaus dinsdag aan de Tweede Kamer aanbiedt.

Als de Tweede Kamer akkoord gaat met het nieuwe justitieplan, zal de mondkapjesboete per 1 december ingaan. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Tot nu toe bestaat er alleen een dringend advies tot het dragen van mondkapjes in publieke binnenruimtes. Dat dringende advies wordt dus een verplichting. Een eventuele boete bij het niet dragen van een mondkapje levert geen strafblad op.

Uitzonderingen

In een aantal gevallen geldt al een mondkapjesplicht, zoals in het openbaar vervoer. Ook op luchthavens is een aantal plekken aangewezen waar het gebruik van mondkapjes verplicht is gesteld.

Al langer werkt het kabinet aan de invoering van een mondkapjesplicht. Minister Hugo de Jonge liet dat eerder weten. Iedereen van 13 jaar en ouder moet straks in publieke binnenruimten een mondkapje dragen. Er zijn wel uitzonderingen, zoals voor sekswerkers en sporters.

Nieuws

menu