Kabinet wil dit jaar totaalverbod vuurwerk

Kabinet komt met vuurwerkverbod voor dit jaar ANP

Het kabinet wil dat er deze jaarwisseling een totaalverbod komt op het verkopen en afsteken van vuurwerk. Ook komt er een compensatieregeling voor de sector. Dat melden Haagse ingewijden na berichtgeving van de NOS.

Er wordt momenteel nog gepraat over de hoogte van de tegemoetkoming en wat er exact onder het verbod valt. Zo is nog niet duidelijk of ook het lichtste vuurwerk in de ban gaat. Dit wordt ook wel kindervuurwerk of fop-en-schertsvuurwerk genoemd. Hieronder vallen sterretjes, knalerwten en Bengaalse lucifers.

Eind deze week hakt het kabinet hierover definitief een knoop door, verwacht een bron. GroenLinks en de Partij voor de Dieren riepen de politiek vorige week op om in verband met de coronacrisis met een tijdelijk verbod te komen. Dat moet de druk verlichten op ziekenhuizen en zorg- en hulpverleners.

Burgemeesters

Ook de politie is voor een totaalverbod dit jaar. Het was bovendien nadrukkelijk de wens van burgemeesters, verwoordde Hubert Bruls vorige week al, als voorzitter van het Veiligheidsberaad. ,,Het zou helpen wat meer rust te geven.”

Nieuws

menu