Kabinet rekent op bijna 22 miljoen vaccins in eerste half jaar 2021

Foto: ANP

Nederland kan in het eerste halfjaar van 2021 bijna 22 miljoen doses vaccin verwachten. Bijna de helft daarvan moet van AstraZeneca komen.

Van het vaccin van BioNTech en Pfizer, dat Nederland waarschijnlijk als eerste krijgt, worden in de eerste drie maanden van 2021 2,2 miljoen doses verwacht, van Moderna 0,4 miljoen en van het Duitse CureVac 0,6 miljoen. Overigens bieden al deze vaccins pas bescherming na twee prikken, wat betekent dat er in het eerste kwartaal 3,85 miljoen Nederlanders zouden kunnen worden gevaccineerd.

Er is wel een belangrijke ‘maar’: de vaccins moeten allemaal nog door de Europese geneesmiddelenautoriteit EMA worden goedgekeurd. Voor Pfizer en BioNTech staat die beoordeling gepland voor 29 december, voor Moderna voor 12 januari. Voor de andere vaccins is nog geen datum bekend.

Tweede kwartaal: 14 miljoen vaccins

Ook voor de rest van 2021 heeft het ministerie van Volksgezondheid al een planning gemaakt. Voor het tweede kwartaal worden in totaal 14 miljoen vaccins verwacht. Daarvan zijn er 5,2 miljoen van AstraZeneca, maar ook het vaccin van Janssen uit Leiden doet dan zijn intrede met 3 miljoen doses. Van het vaccin van Janssen is wellicht één dosis per persoon al voldoende voor bescherming, maar dat wordt nog onderzocht.

In het derde kwartaal, als er in totaal 20,6 miljoen doses naar Nederland zouden moeten komen, is Janssen zelfs hofleverancier met 6 miljoen vaccins. Sanofi-GSK zou er dan 5,85 miljoen moeten leveren. Dat doet de Frans-Britse combinatie ook in het vierde kwartaal, als er in totaal 13,5 miljoen doses vaccin verwacht worden. In het eerste kwartaal van 2022 komen er nog 2,2 miljoen, allemaal van CureVac.

507.000 doses

Minister De Jonge meldde gisteren dat de allereerste levering vaccin, van Pfizer-BioNTech, kleiner wordt dan aanvankelijk gedacht. Pfizer kan begin volgend jaar 507.000 doses leveren, waarmee ruim 250.000 mensen kunnen worden gevaccineerd. Eerder was nog uitgegaan van bijna het dubbele. Volgens een woordvoerder van Pfizer heeft dat te maken met wat aanloopproblemen in de productie van de vaccins. ,,Maar we zullen alle afgesproken aantallen vaccins aan Nederland leveren.”

De eerste vaccins zijn bedoeld voor personeel in verzorgingshuizen, in instellingen voor verstandelijk gehandicapten en de thuiszorg. Daarna zijn bewoners van instellingen aan de beurt. 

Nieuws

menu