Kabinet: per direct mondkapjes in het héle land

FOTO ANP

Het kabinet wil dat Nederlanders in het hele land vanaf nu een mondkapje gaan dragen in publieke binnenruimtes, zoals supermarkten, horeca, musea en stations. Het is een ‘dringend advies’. Dat heeft premier Mark Rutte vandaag laten weten tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer.

Premier Rutte richtte zich tijdens het debat tot alle Nederlanders: ,,Het kabinet adviseert dringend om in publieke binnenruimtes een niet-medisch mond- en neusmasker te gebruiken. Dan zullen er heel veel vragen bij u ontstaan. Die gaan wij proberen de komende dagen zo goed mogelijk allemaal op een rijtje te zetten. Maar de hoofdregel is: zet binnen een mond- en neusmasker op. In het café, restaurant, de winkel, een overheidsgebouw, parkeergarage, station. Als u gaat zitten, kunt u het afzetten.’’

Het gaat nadrukkelijk om een advies, niet om een plicht, benadrukt Rutte. Dat betekent dat horeca-ondernemers en winkeliers niet verplicht zijn de regel te handhaven. Wel hebben ze de vrijheid klanten te weigeren die geen mondkapje dragen.

Ommezwaai

De oproep van Rutte is een flinke ommezwaai van het kabinet. Eerder zag de premier de noodzaak niet in van zo’n landelijke maatregel. Maar onder druk van een ruime meerderheid in de Tweede Kamer komt die er nu toch. Ook regeringspartijen VVD en CDA zijn om. Veel partijen riepen het kabinet op om het mondkapjesadvies - dat tot vanmiddag alleen gold voor Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven - zou worden uitgebreid. Sommige partijen opperen om mondkapjes ook op middelbare scholen in te voeren, maar dat vindt het kabinet niet nodig.

De precieze details over het landelijke mondkapjesadvies volgen uiterlijk vrijdag, 18.00 uur. Premier Rutte zegt dat het coronavirus zich nog altijd niet laat temmen, en dat ingrijpen daarom nodig is. ,,Wij dansen met een partner die zich nauwelijks laat leiden, maar aftikken is geen optie.’’ Toch wil hij positief blijven. ,,De dag komt dat we weer normaal met elkaar kunnen omgaan. Maar dan moet er een vaccin zijn, of tenminste voldoende medicatie.’’

‘Niet hard genoeg ingegrepen’

Sinds dinsdagavond zijn de coronamaatregelen in Nederland flink aangescherpt. Zo moet de horeca om 22.00 uur de deuren sluiten en is er geen publiek meer toegestaan bij sportwedstrijden. PvdA-leider Lodewijk Asscher vindt dat het kabinet ‘een gok’ neemt. ,,Ik denk dat je sneller en meer zou moeten doen om de gezondheid én de economie te beschermen’’, aldus Asscher. Hij denkt dat de ‘kans nul is’ dat de maatregelen over drie weken versoepeld kunnen worden. PVV-leider Geert Wilders stelt dat Nederland de grip op het virus kwijtraakt.

Maar premier Rutte vindt niet dat hij te laat is met de nieuwste coronamaatregelen. Wel erkent hij dat de afgelopen tijd wellicht niet hard genoeg is ingegrepen in gebieden waar het coronavirus snel om zich heen greep. Een vraag die voorligt is volgens Rutte of de aanpak in de zorgelijke regio’s wel ‘stevig genoeg was’, aangezien het aantal besmettingen daar toch hard is blijven oplopen. ,,Niet alles gaat goed’’, zegt Rutte.

Nieuws

menu