'Kabinet moet vakantiereizen naar oranje gebieden tegengaan'

FOTO ANP

Het kabinet moet veel meer doen om reizen naar oranje gebieden actief tegen te gaan als die niet noodzakelijk zijn, stellen GroenLinks en SP in een Kamerdebat. Veel mensen gaan toch nog op vakantie naar die landen of regio's, terwijl het risico op besmetting met het coronavirus daar hoog is. Het gevaar bestaat dat de terugkeerders het virus meenemen, zeker nu er een tweede golf gaande is.

Er moeten harde afspraken worden gemaakt met de reisbranche, bijvoorbeeld over stuntaanbiedingen, testen en quarantaine na terugkeer, zei Kamerlid Suzanne Kröger (GroenLinks). Ze noemde het "volstrekt verwerpelijk" dat bijvoorbeeld Ryanair vluchten aanbiedt van 5 euro naar hoog-risicogebieden en zelfs het tweede ticket gratis maakt. "Aankaarten is niet genoeg, het gaat erom hoe we dit kunnen stoppen", aldus Kröger.

D66-Kamerlid Jan Paternotte zegt dat mensen hiermee verleid worden op vakantie te gaan naar risicogebieden. Hij roept minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) op "moreel leiderschap" te nemen en stuntende luchtvaartmaatschappijen op het matje te roepen.

De SP wil ook dat er meer vat komt op terugkeerders uit oranje gebieden met de auto, bus of trein. Daarnaast moeten reizigers kunnen aantonen dat hun reis noodzakelijk is, vindt SP-er Cem Laçin.

Remco Dijkstra (VVD) denkt dat die maatregel niet uit te voeren is, omdat die in strijd is met privacywetten. Verder noemt hij de prijzen van bijvoorbeeld Ryanair "niet fraai", maar vindt hij dat mensen zelf hun verantwoordelijkheid moeten nemen om niet naar risicogebieden te reizen.

Nieuws

menu