Kabinet loopt weg bij rede Baudet tijdens debat over begroting

Thierry Baudet tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. Foto: ANP

Het voltallige kabinet is woensdagavond weggelopen tijdens de bijdrage van FvD-fractievoorzitter Thierry Baudet. Die stelde tijdens zijn betoog tijdens de algemene politieke beschouwingen dat minister Sigrid Kaag (Financiën) aan een universiteit studeerde die volgens Baudet betrokken zou zijn bij spionage. De FvD-voorman werd - nadat hij weigerde zijn woorden terug te nemen - het woord ontnomen door Kamervoorzitter Vera Bergkamp.

Bergkamp schorste middenin het betoog het debat omdat er geen bewindslieden meer aanwezig waren. Die waren namelijk weggelopen uit de plenaire zaal. Het leidde tot tumult in de Tweede Kamer. PVV-leider Geert Wilders eiste dat het kabinet terug zou komen, omdat anders het debat niet voortgezet kon worden. Alleen premier Mark Rutte keerde daarna terug. Hij zei dat Kamerleden soms de grenzen opzoeken, maar dat hier ’een grens over is gegaan’. „Ik ga hier weer zitten, maar heel bepalend zal zijn wat er nu gebeurt in het debat.”

Bergkamp vroeg Baudet zijn woorden terug te nemen. Toen Baudet dat weigerde, ontnam Bergkamp de fractievoorzitter het woord voor de rest van het debat.

Complot

Baudet zei eerder tijdens het debat dat Kaag studeerde aan een universiteit die dient als ‘opleidingsinstituut voor Westerse geheime diensten’ voor ‘globalistische elites’ die ‘achter de schermen ons leven willen plannen’. Bergkamp noemde het verspreiden van een ‘complot over waar de minister gestudeerd zou hebben niet gepast.’

Kaag gebaarde tijdens de bijdrage van Baudet met haar handen naar de Tweede Kamervoorzitter, terwijl achter haar al meerdere leden van het kabinet opstapten. Zo vertrok VVD-staatssecretaris Eric van der Burg samen met VVD-minister Christianne van der Wal, stapte D66-staatssecretaris Gunay Uslu op en vertrokken ook CDA-minister Hugo de Jonge en CDA-staatssecretaris Marnix van Rij, waarna ook minister Kaag zelf opstapte. Daarna vertrok de rest van het kabinet.

Felle kritiek

Er kwam felle kritiek op zowel Baudet als het kabinet. Zo klonk er begrip voor het ontnemen van het woord. Maar het kabinet kreeg ook kritiek, omdat bewindslieden tijdens Tweede Kamerdebatten volgens de regels te gast zijn in het parlement, en niet de orde bepalen. Het is namelijk aan de voorzitter om te bepalen of iets te ver gaat. Daarom is het opmerkelijk dat bewindslieden uit eigen beweging opstappen tijdens een betoog. SP-leider Marijnissen benadrukte dat het kabinet niet bepaalt of een debat wordt onderbroken, maar dat dat aan de voorzitter is. Ook SGP-voorman Kees van der Staaij uitte daar kritiek op.

Onderlinge omgang is al langer een heet hangijzer in politiek Den Haag. In maart is er zelfs nog een apart debat gevoerd over omgangsvormen. Eerder knetterde het ook al, bijvoorbeeld toen toenmalig coronaminister De Jonge Baudet zijn rug toekeerde.

Nieuws

menu